Úroda je podle odborníků jednou z nejslabších za posledních deset let. Ve skladech by mělo skončit přibližně 102 tisíc tun jablíček. Výnosnost tak meziročně klesne o třicet procent. V porovnání s dlouhodobým průměrem je to o jednu pětinu.

Hlavní příčinou jsou jarní mrazy a sucho, místy pak plody poškodilo krupobití. Zahrádkáři poukazují i na vysokou červivost. Letošní rok je tak srovnatelný s rokem 2017, kdy ovoce plošně sežehly jarní mrazy.

Mrazy způsobily pěstitelům ztráty ve výši 150 až 200 milionů korun. Od státu ovocnáři dostanou jako kompenzaci škod padesát milionů korun. Vyplácení se drží evropskou legislativou. Peníze jsou určeny pouze na škody, způsobené mrazy, které jsou nepojistitelným rizikem.

„Žádat může pouze ten, kdo má zničenou více než třetinu produkce,“ upozorňuje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

U hrušek je úroda průměrná, švestky hodně propadly před dozráním, oproti loňsku je jich o čtvrtinu méně.

Cenu jablek diktuje zahraniční trh, neboť polovinu české spotřeby pokryje právě dovoz z Itálie a Polska. Ludvík ale nepředpokládá, že by se ceny vyšplhaly na úroveň z velmi slabé sklizně roku 2017.

V České republice jsou pouze dva stroje na balení kukuřice, jeden vlastní farmář v Sobotce.
Novinka: balená kukuřice pro zvířata

„Vloni cena jablek výrazně poklesla, takže letos asi poroste, ale rozhodně nedosáhne roku 2017,“ míní ovocnář a dodává, že první půlrok nás minimálně v cenových relacích nic dramatického nečeká.

Kvalitu jablek hodnotí jako velmi dobrou, plody jsou krásně vybarvené, chuťově vyvážené.

Dalším problémem, se kterým se ovocnáři potýkají, je nedostatek lidí pro sklizeň, která se provádí ručně. Česáči se rekrutují z řad zahraničních pracovníků.

„Lidí je na sklizeň méně, a je to do budoucna určitě limitující faktor,“ přiznává předseda ovocnářské unie.

Jablka se budou sklízet zhruba do konce října, neboť některé odrůdy ještě nedozrály.

Ani moštárny z důvodu nižší úrody žádné velké fronty neočekávají. Bělohradská provozovna je zatím uzavřena, radimská spustí stroje v sobotu 28. září. Poplatek zde zůstává stabilní, a to 4 koruny za litr vyrobeného moštu. Aby byl kvalitní, lidé by měli dodávat jablka přebraná a omytá.

Na nedostatek jablek poukazují i výkupny padaných plodů, které nyní zvýšily cenu z 1,50 na dvě koruny za kilo.

Migranti, ilustrační foto.
Běženci jsou v kraji nezvyklým jevem