„Na území, které spravujeme, jsme nezaznamenali nic mimořádného. Hovořit o přemnožení je opravdu relativní a každý myslivec tuto skutečnost vnímá s ohledem na únosnost obhospodařovaného prostředí odlišně. Rozhodně ale zdůrazňuji, že se zde návštěvníci nemusejí obávat útoku divokých prasat,“ připomněl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán,

Vysvětlil, že divočák útočí pouze tehdy, když je vystresovaný, postřelený nebo v době, kdy chrání svá mláďata. To podle něho v současnosti nehrozí.

Jak dodal, v letošní mírné zimě má divoké prase i dostatek potravy. Živí se nejrůznějšími škůdci, kteří přezimují v půdě. Čistí tak les a královéhradecká společnost díky nim ušetří nemalé finanční prostředky, které by jinak musela použít na ochranu lesa.

„Městské lesy Hradec Králové zaznamenávají v nynější lovecké sezoně snížení odlovu divokých prasat, který právě je způsoben dostatečným množstvím potravy a zhoršenými podmínkami pro lov v průběhu zimy. Lovecká sezona je zahájena vždy v březnu daného roku a končí ve stejný měsíc roku následujícího. S ohledem na aktuální stav odlovu se dá předpokládat, že příští lovecká sezona bude rekordní,“ poznamenal Milan Zerzán.