Investor totiž dům, který má být klidnou oázou relaxace pro zhruba 150 seniorů, staví přímo v srdci hustě obydleného sídliště. „Zrovna v tom místě si nejvíc hrají děti, kousek je docela velké hřiště. Neříkám, že je tu přes den bordel, ale i ten přirozený hluk sídliště plného lidí by starším lidem vadit mohl," říká jedna z obyvatelek, které GrandPark roste přímo pod okny.

Významnou součastí areálu má být mimo jiné také terapeutická meditační zahrada. „Realizaci této zahrady plánujeme s ohledem na počasí na jarní měsíce, aby si klienti již v létě mohli užívat pohody v pěkném přírodním prostředí navazujícím na stávající okolní zeleň a stromy," říká ředitel domova Ondřej Votroubek. A to místní znepokujeje asi nejvíc. „Mám dvě děti a má strach, že mi budou chodit domů s tím, že jim někdo odtamtud vynadal a vyhnal je pryč," obává se paní Irena, která se na Moravské přestěhovala před devíti lety.

Lepší by podle ní bylo najít seniorům klidnější místo na kraji města, například u řeky, kde by se mohli kochat líbivějšími výhledy z oken a užívat si zaslouženého odpočinku.

Senioři s chutí do komunitního života

Už dříve se však vedení domova vyjádřilo, že žádný „odsun" seniorů nemá v plánu, naopak je chce právě v aktivním zapojování do komunitního života podporovat, aby se necítili nikterak izolovaní. „Přijímáme samozřejmě i klienty, kteří se roky starali například o rozlehlý dům nebo stavení na vesnici a už je to s přibývajícími léty čím dál více zmáhá. Stále mají ale chuť žít aktivně a zapojovat se do komunitního života," uvedl už dříve ředitel Ondřej Votroubek.

Služby pečovatelek i duchovního

Nový domov bude předán do užívání v dubnu a bude poskytovat sociální a zdravotní služby 149 klientům 24 hodin denně 365 dnů v roce. Z avizovaných 149 lůžek bude 38 určeno pro Domov pro seniory, 108 pro Domov se zvláštním režimem a 3 lůžka pro Odlehčovací pobytovou službu. Služby domova se zvláštním režimem budou využívat především ne zcela soběstační senioři trpící různými typy demence či Alzheimerem.

Starat se o ně kromě zdravotníků bude i tým pečovatelek, nutriční poradce, psychiatr nebo duchovní „Samozřejmostí je bezbariérovost, barevné prvky usnadňující orientaci, co největší přístup světla v kombinaci s vhodným osvětlením. Klienti budou mít k dispozici také dostatek multifunkčních prostor pro širokou škálu terapií a aktivizačních programů," přibližuje ředitel hradeckého Domova pro seniory Ondřej Votroubek.