„Prohlížení této nové mapy je pro uživatele mobilních telefonů uživatelsky přizpůsobené a je tedy velice přehledné. Rovněž na klasickém počítači se uživatel dostane k základnímu popisu omezení, havárie či uzavírky, a to s přesným umístěním," vysvětluje Pavel Struha, správce GIS na královéhradeckém magistrátu.

Stručně popíše také dopravní nehodu

Po kliknutí na ikonu vyznačující typ dopravního omezení se navíc otevře informační okno, v němž je kromě důvodu dopravního omezení uvedena i lhůta a možné objízdné trasy. U zaznamenaných dopravních nehod je navíc lidem k dispozici i popis incidentu.

„O některých uzavírkách, které iniciují vlastníci komunikací, jimiž bývá často kraj či stát, se dozvídáme jen písemně. Chtěli jsme proto občanům na jedno snáze dostupné místo koncentrovat všechny údaje, které jsou navíc garantované Národním dopravním informačním centrem," vysvětluje záměr projektu Jiří Svátek, vedoucí odboru rozvoje hradeckého magistrátu.

Jen pro úplnost: Na území města je zhruba 60 km státem či Královéhradeckým krajem vlastněných silnic. Městu pak přímo na katastru města patří asi 102 km místních komunikací, 294 km chodníků a 41 km cyklostezek.

Novou službu si můžete vyzkoušet na tomto odkazu: http://mapserver.mmhk.cz, položka „Významná dopravní omezení".

Michaela Zumrová