Biskupství uspořádalo výstavu ke 350. výročí od svého založení.

„O výstavě jsem přemýšlela už před dvěma lety. Nechtěla jsem, aby tu byly věci, které lidé můžou vidět běžně na jiných výstavách nebo v kostelech, a tak mě napadlo vytáhnout exponáty, které ještě nebyly vystaveny," přibližuje Pavla Laštůvková, kurátorka výstavy a její autorka.

Osobní věci biskupů

Co tu návštěvníci mohou konkrétně vidět? Průřez uměleckými díly a zároveň osobními věcmi hradeckých biskupů dvacátého století.

Například pontifikální boty s punčochami biskupa Mořice Píchy. „Zelené boty jsou na léto, bílé s kožíškem na zimu. Jde o věci, které ležely zapomenuty zabalené v papíru. Ani jsme nevěděli, co se v balíku skrývá," vypráví s úsměvem kurátorka.

Z biskupovy pozůstalosti se dochoval také originální pontifikální klobouk a civilní buřinka. Vše s monogramem.

Osobní věci připomenou i osobnost biskupa Karla Otčenáška. Třeba jeho brýle nebo hodinky.

I kvůli exkluzivním předmětům nevznikala výstava úplně snadno. „Nejdřív se musí přijít s námětem, rozepsat exponáty, udělat jejich seznam a pak začalo jednání s jejich vlastníky. V našem případě s biskupstvím, farnostmi a také příbuznými biskupa Josefa Doubravy, kteří nám zapůjčili řadu věcí," přibližuje Pavla Laštůvková.

Zajímavým exponátem je i socha Madony z Hemže v původních šatech z 18. století plus další její oblečky.

„V době baroka měla až 27 různých šatů na sebe a na Ježíška," dodává Pavla Laštůvková.

Medailonky kostelů

Výstava je doplněna počítačovou aplikací s medailonky všech dvaceti pěti královéhradeckých biskupů a popisem poutních a významných kostelů v diecézi.

Návštěvníci si budou moci poslechnout i hlas kardinála Kašpara a biskupa Píchy.