Nové stojany na kola přibudou před hradeckým kinem Bio Central a také na dalších místech v centru města. Stojanů na kola je v Hradci Králové obecně nedostatek a po nedávném zavření parkovací věže u nádraží navíc hradečtí cyklisté přišli o více než sto bezpečných parkovacích míst.

U kina Bio Central by se ještě letos mělo objevit dvacet pět jednoduchých stojanů, které umožní odložit kolo až padesáti cyklistům. „Stojany chceme umístit po obou stranách třídy Karla IV.,“ upřesnil Karel Šimonek, který má na hradeckém magistrátu na starosti právě cyklodopravu. Doplnil, že třída Karla IV. se pro start projektu hodí, jelikož jde o místo s velkým množstvím obchodů a kaváren a v ulici v centru města sídlí také pobočky bank či již zmiňované kino.

Škatulata, hejbejte se

Před kinem už stojany nakola sice jsou, jejich umístění však není ideální. Aby se situace napravila, bude nutné přemístit kontejnery, které nyní stojí přímo před přechodem a překážejí i chodcům. „Kontejnery na tříděný odpad před kinem se přesunou do slepé ulice blíže k podchodu. Stojany pro kola se pak umístí tak, aby nebránily přirozenému průchodu chodců od přechodu přímo ke kinu,“ vysvětlil Karel Šimonek.

Stojany by měly především dobře sloužit cyklistům, na estetiku se v tomto případě tolik nehraje. „Stojany budou velmi funkční a praktické. Jednoduchý obdélníkový rám bude pogumovaný vůči oděru, bude tedy pro kolo šetrný,“ popsal stojany Karel Šimonek.

Pokud se nové stojany na třídě Karla IV. osvědčí a cyklisté je budou využívat, další budou přibývat i na jiných místech města.

Cyklověž u ledu

Radost z novinky cyklistům kazí zavření oblíbené cyklověže u nádraží. Ta ukončila provoz 1. června, jelikož se město nedohodlo s investorem na odkupu. Za záchranu cyklověže vznikla i petice, kterou podepsalo celkem 1725 lidí. Autoři petice předali magistrátu arch s podpisy teprve v úterý, město se tedy peticí zatím nezabývalo.

Cyklověž v Hradci Králové.
Cyklověž u nádraží je zavřená. Město se nemělo k odkupu