Někde rodiče platí každou akci zvlášť, jinde vymysleli společný fond. V případě Chlumce nad Cidlinou základní škola nově nabídla konto zvlášť pro každé dítě. Konto je pod dohledem školní kanceláře, nahlédnout mohou i rodiče. Ti mohou zaplatit jednorázový příspěvek na celý školní rok nebo využít formu splátek.

Ani jeden způsob se nelíbí Peteru Horvátovi, který to bere jako školné navíc a stěžoval si na postup školy ministerstvu školství. „Bohužel ani po čtrnácti dnech se nám nikdo neozval, a když jsme zavolali na ministerstvo, tak nám sdělili, že stížnosti vyřizují do tří měsíců," říká.

Ministerstvo na kontech ale nevidí nic závadného, hlavně že je účetnictví v pořádku.

Ještě před novinkou připravila škola pro rodiče anketu, zda s postupem souhlasí. Ano vyslovilo 71 procent, splátky bralo 13 procent a nesouhlasilo 16 procent rodičů.

„Na systém jsme najeli od září. Dospělí mohou rozhodnout, jestli dítě půjde do kina, divadla nebo získá pomůcky do hodin výtvarné výchovy za 150 korun. Je to pro rodiče ulehčení, že nemusejí posílat například 40 korun a za pár dní zase jinou částku," uvádí ředitelka školy Jana Bernartová.

Spokojeni jsou i někteří rodiče. „Je to novinka, takže zatím nemohu nic hodnotit. Ale mám ve škole tři menší děti a je pro mne úleva, že nemusím neustále myslet na to, kolik jim mám dát peněz do školy. Navíc by děti mohly peníze někde ztratit. Ani systém splátek není špatný. Myslím, že škola vychází rodičům vstříc. Jak znám kolektiv školy, jsem přesvědčena, že vše je a bude v pořádku. Navíc máme možnost si stav kont přímo ve škole zkontrolovat. Proto jsem také v anketě byla pro," tvrdí Jana Fuxová.