Ulice krajské metropole jsou z pohledu dopravní bezpečnosti nejbezpečnější v celé republice. Hradec Králové skončil na špici tabulky ČP  Indexu bezpečnosti, který vychází ze statistik dopravních nehod Policie ČR a vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách ve vztahu k počtu obyvatel daných měst. Loni byla metropole sedmá.

„Hradec se umístil na prvním místě díky faktu, že v roce 2014 došlo na jeho silnicích pouze k jedné smrtelné nehodě a pěti nehodám s vážným zraněním, což je v porovnání s ostatní krajskými městy výborný výsledek," potvrdila Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny, která index sestavuje ve spolupráci s nezávislými odborníky na dopravní výzkum a zveřejňuje jej dvakrát ročně.

Pořadí krajských měst v roce 2014
Pořadí 2014   (poř. 2013)
1.   Hradec Králové (7.)
2.   Olomouc (9.)
3.   Ústí nad Labem (4.)
4.   Pardubice (1.)
5.   Praha (5.)
6.   Liberec (6.)
7.   Plzeň (13.)
8.   Jihlava (3.)
9.   Ostrava (12.)
10. Karlovy Vary (2.)
11. Zlín (8.)
12. Brno (11.)
13. České Budějovice (10.)

Policisté vidí za úspěchem například zvýšení dohled na místech, kde se v minulosti stávaly závažné nehody. „Zaměřujeme se na přechody, okolí škol, ale také na cyklisty nebo chodce. Pro nás je ocenění signálem, že svou práci děláme dobře. Určitě výsledky indexu vítáme," uvedla Ivana Ježková, mluvčí královéhradecké policie.

Dodala, že si Hradec Králové může dobře vést paradoxně díky hustotě provozu, který řidičům neumožňuje jezdit v obci příliš rychle.

Nejméně bezpečným krajským městem byly loni České Budějovice. Za propad z desátého místa v roce 2013 na třinácté místo v roce 2014 může šest smrtelných nehod, z nichž polovina byla zaviněna nepřiměřenou rychlostí, a 27 nehod s těžkým zraněním. Skokanem roku je potom Olomouc, která si meziročně polepšila hned o sedm příček (z deváté na druhou).

Následkem dopravních nehod zemřelo v loňském roce na silnicích krajských měst 62 osob a 500 jich bylo těžce zraněno. Nejvíce  smrtelných nehod bylo v Praze (20) a v Ostravě (13).