Záhony na Masarykově náměstí jsou v těchto dnech plné zahradníků. Vysazují tu šest stovek nových růží, kterou už během příštího roku v červnu rozkvetou v lososových odstínech. „Květiny jsme objednali z Německa a jde o růže, které prošly soutěžním rozáriem," upřesňuje Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové.

Barevné koberce

Záhon plný růží není jedinou novinkou, kterou technické služby chystají. Zeleň obnovují i na dalších místech ve městě. Letos na podzim například vysazují na třicet tisíc cibulek krokusů, narcisek, ladoněk, modřenců a tulipánů, které už tradičně vytvoří na jaře ve východočeské metropoli pestrobarevné koberce. „Cibuloviny je nutné každoročně doplňovat, neboť na stanovišti v tomto režimu vydrží zhruba tři roky," dodávají pracovníci technických služeb.

Stromy ve Střelecké

Nová výsadba se týká také stromořadí ve Střelecké ulici, která během posledních měsíců znatelně prořídlo. Stav některých dřevin nebyl optimální a tak „listnáče" musely jít k zemi. „S odborem památkové péče nyní řešíme, zda půjde o jedno nebo dvouřadé stromořadí a jaký druh stromu sem vysadíme. S velkou pravděpodobností by to mohl být platan," říká Tomáš Pospíšil z technických služeb. Silnice je na okruhu první třídy, kde dochází k enormnímu zasolování a to na stromy působí velmi negativně. Právě platan ale podle Pospíšila patří mezi odolnější druhy a proto by to mohl „vyhrát" zrovna on.

Nové javory

Zda se na místě vysázejí vzrostlí jedinci nebo malé stromečky teprve ukáže výsledek projektové dokumentace. V plánu je i dokončení výměny kulovitých javorů v ulici J. E. Purkyně, kde bude pokáceno a následně vysazeno 57 nových stromů. „Celá výměna by měla trvat jen několik týdnů tak, aby tento relativně dlouhý úsek uličního stromořadí nezůstal dlouhou dobu bez stromů," slibují služby.