„Jsem si vědom, jak je péče o všechny, kteří se bez pomoci druhých neobejdou, a vůbec práce v oblasti sociálních služeb nesmírně náročná a důležitá. Chceme ocenit, a hlavně zviditelnit jednotlivce, organizace, města a další, kteří svojí dlouholetou prací nebo mimořádným počinem pomáhají a zkvalitňují život ostatním a přispívají ke kvalitě a dostupnosti sociálních služeb pro obyvatele našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Královéhradecký kraj se tak tradičně připojuje k Mezinárodnímu dni seniorů, který každoročně připadá na první říjnový den, organizací dne Svátku seniorů. Letošní se uskutečnil 16. září a u této příležitosti hejtman Martin Červíček a náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši) odpovědná za sociální oblast předali Ceny sociálních služeb Královéhradeckého kraje.

Taneční na podzim roku 2021
OBRAZEM: Taneční zatím probíhají v tradičním režimu

„V letošním roce jsme se kromě ocenění osobností v oblasti sociální práce zaměřili i na oblast služeb poskytovaných v komunitách, které se významným způsobem snaží o přechod klientů z ústavní péče k přirozenému prostředí tak, aby klienti mohli žít co nejvíce plnohodnotný život a dále na oblasti rozvoje služeb a péče o ohrožené děti. Oceněným upřímně gratuluji, ale velké poděkování patří všem, kteří zkvalitňují život našim spoluobčanům, protože by se bez jejich pomoci neobešli,“ řekla náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj také letos mimořádně ocenil za vysoké pracovní nasazení pracovníky v sociálních službách za výpomoc v době výskytu onemocnění COVID-19, zejména v domovech pro seniory a v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Jedná se celkem o 59 ošetřovatelek a ošetřovatelů, zdravotních sester a sociálních pracovníků, kteří vynaložili značné úsilí ve své organizaci a podíleli se na zajištění jejího chodu.

Seznam oceněných v jednotlivých kategoriích pro rok 2021:
Osobnost v oblasti sociální práce a v sociálních službách
Simona Dolková, bývalá vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Dobrušce
Kateřina Forejtková, vedoucí Intervenčního centra Hradec Králové
Petr Hejzlar, ředitel organizace Péče o duševní zdraví
Radka Kobrlová, sociální pracovnice DD Lampertice
Jana Králíková, koordinátorka MZ pro reformu psychiatrické péče
Antonín Stanislav, ředitel Domova důchodců Tmavý Důl
Osobnost a poskytovatel v rámci služeb poskytovaných v komunitě
Oblastní Charita HK
Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje organizace Laxus
Osobnost a poskytovatel v rámci péče o ohrožené děti
Zdeňka Rykrová, in memoriam; za systematickou práci a rozvoj v oblasti pěstounské péče
Marie Borecká, pěstounka na přechodnou dobu
Dana Fučíková, dobrovolnice
Projekt: Íčka stríčka Oslýčka, SAS Vrchlabí