157,8 milionů získá hradecká radnice z Operačního programu Doprava. Změnami budou v následujících letních měsících procházet čtyři křižovatky, později se bude pokračovat dalšími. Dojít by mělo vždy k částečnému omezení pro chodce a minimálnímu omezení pro řidiče.

„Jako první se předělává křižovatka Pražské třídy s ulicí Za Škodovkou, také křižovatka ulic Koutníkovy a Petra Jilemnického v Plotištích, dále ta u vily Aničky a ještě křižovatka Rašínovy třídy a ulice Na Rybárně před čerpací stanicí,“ říká náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. Stavební práce zde budou probíhat během letních měsíců. Chodci musí v těchto místech počítat s omezením, kdy minimálně jeden z přechodů na křižovatce bude vždy uzavřený. Řidičů by se tyto práce měly dotknout minimálně, k největšímu omezení provozu dojde během výměny konstrukcí stožárů.

Tragická nehoda v Hradci
Tragédie v Hradci. Kamion projel u Kalinky na červenou, řidič osobáku nepřežil

Druhá etapa bude ještě během července zahájena na jedné křižovatce na okruhu, kde se kříží ulice Střelecká a V Lipkách. „Zhruba po prázdninách se začnou v rámci třetí etapy předělávat ještě další semafory a křižovatky, a to na Gočárově třídě v místě křížení s Břetislavovou ulicí a na Rašínově třídě, kde se kříží s Veverkovou ulicí. Poslední z této etapy je křižovatka ulic Koutníkova a Na Okrouhlíku,“ doplňuje náměstek Bláha. 

Inteligentní dopravní systém zajistí ve městě plynulejší dopravu s důrazem na rychlejší průjezd MHD, větší bezpečnost a přehlednost na silnicích. Celkem 38 křižovatek po Hradci Králové bude mít zabudováno chytré zařízení, které řízením světelné signalizace dokáže zajistit průjezdnost upřednostněných vozidel. Součástí IDS je také penalizační modul, který je pouze doplňkovou funkcí celého systému.