Jen loni dorazily takových lidí stovky, letos tam stejnou akci chystají  na druhý prosincový víkend: „Každý rok také minimálně jeden náš svěřenec najde právě během víkendu otevřených dveří nového páníčka," neskrývá nadšení vedoucí útulku Lenka Lacinová.

Plno hlavně na Silvestra

Zdá se vám v tomto období jeden adoptovaný pejsek málo? Lacinová potvrzuje, že trend živých dárků pod stromečkem je u nás dávno pryč. „Nejvíc si lidé adoptují pejsky na jaře. Ani po svátcích nejde mluvit o nějakém zvýšeném počtu odložených zvířat, takže nechtěnými dárky se tady nestávají. Plno tu naopak máme po silvestrovské noci, kdy kvůli rachejtlím spousta pejsků uteče," vysvětluje.

Občanský průkaz a nový pelíšek

A co je vůbec k adopci v hradeckém útulku potřeba? „Nefunguje to tak, že by někdo přišel, prstem ukázal na zvíře a hned si ho odnesl domů. Každého zájemce se vyptávám, kde bydlí, jaké jsou jeho finanční možnosti, jestli už někdy třeba psa měl, kolik času je mu ochoten věnovat, a tak dále," popisuje Lacinová.

Slova Lacinové potvrzuje i dvaadvacetiletá Kristýna Paulíčková, která odtamtud adoptovala už několik nalezenců: „Stačí s sebou mít občanský průkaz a doma připravený pelíšek. Pak už stačí jenom podepsat všechny papíry a pejska si odvézt," vypráví s úsměvem a dodává, že na svoji adoptovanou smečku nedá dopustit: „To, co je pejsek speciálně z útulku schopen dát novému páníčkovi, je především bezpodmínečná láska na celý život. Žádný tvor na světě totiž není tak vděčný a láskyplný jako ten, kterému zachráníte život."

Takže pokud zvažujete rozšířit rodinu o čtyřnohého kamaráda, vyrazte 13. nebo 14. prosince do městského útulku omrknout roztomilé němé tváře. Vzít s sebou můžete také krmení, pamlsky, hračky nebo deky. Nalezení chlupáči budou mít určitě radost.

Michaela Zumrová