Ukázku pečení chleba a koláčů v peci spojené s ochutnávkou čerstvého pečiva, práci s koňmi, svezení na povoze či historické stroje obdivovali o víkendu návštěvníci Podorlického skanzenu v Krňovicích.

K vidění byly samozřejmě také tradiční způsoby hospodaření v krajině minulosti.

„Lidé si mohli prohlédnout dobové stroje, se kterými se zpracovávala úroda. K vidění jsou různé typy mlátiček. Zrenovované motory pohánějí například šrotovník nebo povříslovačka, což je novinka, která se nám konečně tento týden podařila zprovoznit. Máme ji tu už roky, ale trvalo dlouho než se přišlo na to, jak funguje," vysvětlil Adam Záruba, jehož rodina Podorlický skanzen provozuje.

Dodal, že historický koníček zabere veškerý volný čas, protože areál není náročný nejen na výstavbu, ale také na údržbu.

Právě povříslo dříve zastupovalo provaz a rolníci s ním vázaly například snopy s obilím.

V Podorlickém skanzenu najdete například obnovený roubený vodní mlýn z Bělče nad Orlicí, špýchar ze Semenic, kovárnu, kapličku, zvonici či školu ze Všestar z roku 1750. Právě ona sloužila tři roky jako provizorní škola  do doby, než se v obci postavila první skutečná škola.