Jedenadvacet kandidátních listin, které obsahují jedno jméno. Každý kandidát je tedy zároveň lídrem. Z takových kandidátek budou vybírat obyvatelé obce Praskačka na Hradecku. Do stran a uskupení se lidem zřejmě příliš nechce.

„U nás je to takhle od devadesátých let, každý je nezávislý, sežene si potřebný počet podpisů a kandidují takhle. Snad jen jednou se  do voleb u nás hlásilo uskupení a nedopadlo to dobře, tak se to dělá takhle," vysvětlili na obecním úřadě v Praskačce.

V Praskačce nejsou jediní, podobně to mají třeba i v Těchlovicích, kde je kandidátek patnáct a také tam má každá jen jedno jméno. „Tento trend se skutečně dá z odevzdaných kandidátních listin vysledovat, chtějí kandidovat sami za sebe," potvrzuje Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu, který je takovým styčným důstojníkem pro 38 obcí na Hradecku.

Samostatnými kandidáty se mohou pyšnit například i Sovětice – tam jich je dvanáct, stejně tak v Urbanicích. V Dohalicích kandiduje sedm nezávislých po jednom a jedno sdružení…

Ve Světí je jen 
jedna kandidátka

Na druhou stranu jsou i obce, kde se vytvoří třeba jen jedna kandidátní listina. Ve Světí starostka musela tamní obyvatele ke kandidatuře přemlouvat. „Naše zastupitelstvo má sedm členů a ještě v pondělí večer jsme jednoho kandidáta přemlouvali, abychom tento počet splnili," řekla starostka Martina Saláková Šafková.

Mladé namíchali se starousedlíky

Obec má přitom 310 obyvatel a je hodně aktivní. Přes rok pořádá plesy, dětský den, pálení čarodějnic a další akce. „Je to tím, že lidé mají dnes málo času. Starousedlíci už to většinou chtějí nechat na mladých, a ti mají moc práce. Navíc jsme všichni neuvolnění, takže to děláte ve volném čase," přemýšlí starostka.

Nakonec se jí ale povedlo kandidátku namíchat podle svých představ. „Chtěla jsem, aby v zastupitelstvu seděli jak starousedlíci, tak mladí, abychom je do dění v obci zatáhli, a to se podařilo," je spokojená.

Úředníky magistrátu teď čeká mravenčí práce. „Musejí všechno zkontrolovat, pokud je něco v nepořádku, zmocněnec pro kandidátní listiny to musí opravit. Pak se kopie listin předávají statistickému úřadu," popisuje činnost úřadu Vlčková.

Úřad pak vydá rozhodnutí o registraci kandidátní listiny, kterým musí obeslat všechny kandidáty a starosty obcí.

Měnit pořadí kandidátů a doplňovat další mohou zmocněnci do 11. srpna, chyby pak musejí opravit do 18. srpna. Úřad rozhodnutí vydá do 22. srpna.

Jak se vám žije ve vašem městě? Splnili politici to, s čím šli do minulých komunálních voleb? Napište do Hradeckého deníku
Komunální volby se blíží, konají se už v polovině října. Hradecký deník chystá seriál článků, anket, komentářů, které se budou této zásadní záležitosti věnovat. A do jeho obsahu můžete přispět i vy.
Stačí zareagovat na prosté otázky. Splnili politici, které jste si vybrali při minulých volbách, své sliby? Co se ve vašem městě (obci) povedlo a nepovedlo? Příští týden budeme psát o Chlumci nad Cidlinou, tak nám napište, co vás tam trápí.
Pište na e-mail jiri.fejgl@denik.cz nebo na Facebook Hradeckého deníku.