Ke stávající Pastě Cook & Look se nyní otevírá nová restaurace a brzy se otevře i Královéhradecký měšťanský pivovar s pivnicí a pivem značky Hradecký Klenot. „Minulý rok nás v našich plánech podpořilo přes 5000 lidí. Téměř přesně po roce proto začínáme vařit pivo a na všechny se těšíme,” říká autor celé myšlenky, Matěj Miro. Nové pivo z Velkého náměstí by mělo být na čepu restaurace, pivnice a vybraných hradeckých podniků již během podzimu tohoto roku.

Restaurace Pivovarské domy je první otevřenou částí celého komplexu domů. „Vybíráme lokální dodavatele masa a mléčných výrobků. Zeleninu a ryby si necháváme vozit čerstvé přímo ze skladů. Pečeme domácí pečivo, stejně jako třeba knedlíky a zákusky. Kávu připravujeme z naší směsi kávových zrn, kterou pro nás praží hradecká pražírna,” uvádí šéfkuchař podniku, Miroslav Barcík. Ten získával zkušenosti nejen v českých restauracích, ale i v centru Londýna. Interiér restaurace navrhl architekt Maxmilián Vlček, který před časem ztvárnil i interiér předchůdce současné restaurace, legendární Kavárnu U Knihomola. V současné době architekt Vlček pracuje na detailech pivnice, která se dokončuje v historických sklepech Pivovarských domů.

Královéhradecký měšťanský pivovar navazuje na dlouhou tradici pivovarnictví v Hradci Králové. Kromě toho, že se pivo ve zmíněných domech již od středověku vařilo, právovárečný dům č.p. 25 získal také v roce 1714 status hospody, které se říkalo Modrá hvězda. V té době teprve druhá hospoda na území Hradce Králové vydržela fungovat bez přerušení až do první poloviny dvacátého století.

Na místě nynějšího administrativního komplexu v jihozápadní části starého města byl v roce 1844 postaven Hradecký pivovar. Ve 20. století patřil mezi největší pivovary v zemi s ročním výstavem v řádu stovek tisíc hektolitrů. Na konci 90. let minulého století ale krachující podnik odkoupilo město a postupně jej přebudovalo do současné podoby. V posledních letech v Hradci Králové a okolí vzniklo několik minipivovarů, všechny však s malým výstavem. Královéhradecký měšťanský pivovar plánuje opět nabízet dostatek piva pro celé město.

„Při výběru technologií a vybavení pivovaru, Pivnice a Restaurace jsme se snažili hledat tak říkajíc kolem komína,” uvádí Matěj Miro. Projekt celého pivovaru zpracovala konstrukční kancelář DIO, strojní část technologie dodává ZVU Strojírny. Mozek neboli ovládání veškerého zařízení, odborné měření a regulaci dodala společnost ProjectSoft, centrální chlazení Jiří Láša z Předměřic nad Labem. Vybavení kuchyně JIPA Smiřice, osvětlení včetně automatizace Petr Lukeš. Ocelové prvky v interiéru svařila a povrchově upravila firma FABRI Třebechovice p. Orebem a grafický design navrhlo hradecké studio Otherwise.

„O zapůjčení, případně koupi pianina jednáme ze Zuzkou Ceralovou-Petrofovou. Jen pro dřevěný nábytek včetně podlah jsme museli až za Milanem Tlachačem do Čenkovic. Kdybych měl pro všechny tyto firmy najít jedno označení, shrnul bych je jako klenoty ve svém oboru,“ dodává Matěj Miro.

V pivovaru budou probíhat prohlídky ve spolupráci se Slavnostmi královny Elišky.

Marie Kozmová