Ani letošní předvánoční čas nebude výjimkou - tradiční setkání stovek tisíc lidí při společném zpívání vánočních koled se bude konat i letos. Ve středu 14. prosince se v šest hodin večer uskuteční pod záštitou regionálních Deníků a Českého rozhlasu již šestý ročník tradiční celorepublikové akce s názvem Česko zpívá koledy.

V krajské metropoli tuto akci tentokrát přivítají premiérově prostory nově otevřeného obchodního centra Aupark, které se nachází u křižovatky Koruna, kde si budou moci lidé zazpívat vánoční koledy.

Zazpívejte si s námi
Chcete se zapojit do šestého ročníku oblíbené akce Česko zpívá koledy? Ještě není pozdě. Stačí vyplnit informace na stránce: www.denik.cz/cesko-zpiva-koledy a redakce rozsvítí hvězdičku na mapě i ve vašem městě.
Úderem 18. hodiny ve středu 14. prosince se v celém Česku, ale i na mnoha místech v zahraničí rozezní tradiční vánoční melodie.

Návštěvníci se zde mohou těšit na vystoupení Jiřího Ševčíka se sborem a také oblíbeného zpěváka Petra Kotvalda.

Své místo bude mít zpěv vánočních koled na více  místech okresu Hradec Králové. Například v Novém Bydžově se lidé sejdou u místní radnice. A přidat se může i vaše obec či město.

Na internetových stránkách regionálních Deníků se stále můžete do akce Česko zpívá koledy přihlásit a redakce následně rozsvítí na mapě České republiky hvězdu přímo ve vašem městě či obci.

Zpívat bude celý kraj i republika

Nebude to ovšem jenom Hradce Králové, kde v adventním čase zazní melodie vánočních koled. Výjimečná akce obestoupí ve stejný čas celou Českou republiku.

V našem kraji si vánoční atmosféru připomenou lidé například na nádvoří městského pivovaru v Rychnově nad Kněžnou, v prostorech městské knihovny v Kamenici. Výjimkou nebude ani Náchod, Kostelec nad Orlicí, Opočno, Vamberk či další obce a místa. A připojí se také krajané v zahraničí.

Místo zvonů poletí do Říma české koledy

Jičínsko - Pověst o odlétání zvonů do Říma zná asi každý. Vždy na Zelený čtvrtek zvony umlkají a odlétají do Říma pro požehnání svatého otce, aby se na Bílou sobotu vrátily. Místo zvonů ale nyní odletí do Říma české koledy, a to díky projektu Česko zpívá koledy, jehož nositelem jsou Deníky. České vánoční koledy 14. prosince v 18 hodin zazní už pošesté na náměstích, v parcích, na návsích, ve školách na i zámeckých nádvořích. Ponesou se však za doprovodu kytary i na Via Concordia v Římě. Jičínský deník totiž kontaktovali krajané z Itálie s tím, že se hlásí k našemu projektu a žádají o rozsvícení hvězdičky na mapě koled.

„Zpívání koled se zúčastní asi sto krajanů. Sejdeme se v papežské koleji Nepomucenum, to je místo, kde bydlí čeští bohoslovci a kněží, studující teologii," říká s nadšením Zuzana Válková z velvyslanectví ČR při Svatém stolci, které akci organizuje s krajanským sdružením Associazione Praga.