„Výrazný nárůst počtu zákazníků sledujeme od počátku prosince. O tomto víkendu přišlo do našich obchodů za nákupem ve srovnání s běžným víkendem přibližně o 30 procent více zákazníků,“ sdělila Eva Karasová, mluvčí obchodního řetězce, který má v Hradci několik prodejen. Dodala, že mezi nejžádanější dárky patří elektronika, vybavení do domácností, hračky, kosmetika, knihy, oděvy, vybavení na zimní sporty, CD či sady s delikatesami.

„První prosincový týden byl nejlepší za posledních sedmnáct let. Tržby byly stejné jako za celý loňský prosinec. Lidé nejvíc kupovali kola v ceně kolem sedmi tisíc korun. Dobře se prodávaly i blikačky a tachometry,“ uvedl Jan Vejběra z prodejny jízdních kol a cyklistických doplňků v centru Hradce Králové. Věří, že největší nápor ale teprve přijde. „Kola jsou velká, a tak se doma hůře schovávají. Nejvíc se proto prodávají až poslední víkend před Štědrým dnem,“ doplnil.

Na poslední dny před Vánoci sází i prodavačka z obchodu se stříbrným zbožím z jednoho z hradeckých nákupních center, která si nepřála uveřejnit jméno. „Lidí už chodí víc. Hodně kupují řetízky a náušnice. Nejvíc zákazníků ale tradičně bývá až poslední víkend před svátky,“ uvedla.

„Objíždíme nákupní centra a vybíráme dárky. Vnukům jsme koupili hračky, dceři nějakou parádu a sobě domácí pekárnu,“ řekli nám před jedním z hradeckých hypermarketů manželé Hejzlarovi z Náchoda.