„Historicky bylo na zvonici trojzvoní. Během válek ale bylo v oblibě dva menší zvony zrekvírovat a roztavit na výrobu munice. To se stalo naposledy ve druhé světové válce. Od té doby už byl na zvonici pouze velký zvon,“ řekl Deníku starosta Železného Brodu Václav Horáček.

Velký zvon zmizel

Před dvěma lety ale zmizel i velký zvon, a to při požáru, který zachvátil a zlikvidoval celou zvonici. K nešťastné události došlo v noci 13. května 2007. Jablonecká policie později případ odložila, protože se nenašly jasné důkazy o žhářství nebo nehodě.

Rok po požáru začali v Brodě s rekonstrukcí zvonice, kterou se díky dobrovolným dárcům a příspěvkům města, kraje a ministerstva kultury podařilo obnovit ještě během loňského roku. Vrcholem bylo zavěšení nového velkého zvonu, který se naplno rozezněl loni na Štědrý den.

A stejně to bude letos s dvěma menšími zvony. Ty v současné době vznikají v dílně českého zvonaře Petra R. Manouška v Holandsku, kde se loni zrodil i hlavní zvon.

Obnovit? Tak úplně

Nápad na obnovu trojzvoní podle starosty vznikl spontánně po předloňském požáru. „Řekli jsme si, že když už budeme celou zvonici stavět znovu od nuly, tak ji dáme do kupy se vším všudy, tak aby se přiblížila podobě z doby svého vzniku,“ poznamenal. Zatímco podobu i tón velkého zvonu všichni znali, o menších zvonech se toho moc nevědělo. Ty proto nebudou přesnými replikami a pravděpodobně ani nebudou mít stejný zvuk jako kdysi ty původní.

Tmavou dřevěnou zvonici, jako svoji typickou dominantu, měl Železný Brod už od roku 1761. Stavba byla unikátní svou originální konstrukcí, jejímž autorem byl Johann Georg Volkert. Vnitřní trámová konstrukce byla zvononosná a kvůli výrazným otřesům nebyla až na jednu výjimku spojena s vnějším pláštěm, který spočíval na vnější konstrukci.

Nová zvonice už má protipožární ochranu a od nedávna je také jedním z objektů, na které dohlíží kamera, napojená na monitor železnobrodské městské policie.