Ráj milovníků vojenské historie. Tak se Královéhradecký kraj představí návštěvníkům Regiontouru, veletrhu turistických možností v regionech, který byl pro odborníky na brněnském výstavišti zahájen včera. Veřejnosti bude patřit především sobota a neděle.

„Na veletrhu představíme všechny významné turistické oblasti regionu – Krkonoše a Podkrkonoší, Orlické hory a Podorlicko, Kladské pomezí a Hradecko. Královéhradecký kraj podporuje rozvoj turistického ruchu a každoročně poskytuje milionové dotace například na provoz cyklobusů a budování cyklostezek, na udržování turistických tras a běžkařských stop či na prezentaci regionu doma i v zahraničí,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Táborský.

Tématem letošní krajské prezentace na veletrhu jsou vojenské památky a pevnosti, kterých je na Hradecku habaděj. Zájemci se seznámí s pěchotním srubem Březinka, uvidí model pevnosti ze Stachelbergu a virtuálně „navštíví“ objekty opevnění při česko–polské hranici. Premiéru si odbyde nové DVD s virtuálními prohlídkami regionu i některé publikace. V provozu je laserová střelnice.

V Brně se v krajské expozici představuje také Hradec Králové. Podle Martiny Erbsové z hradeckého magistrátu je stánek krajské metropole zaměřen na projekt Rok rodiny. Zájemci tady mohou například získat novou publikaci nazvanou Hradec Králové pro děti a jejich rodiče. Představuje zajímavá zákoutí města a jeho atrakce.

Třebechovice pod Orebem představí v Brně svůj klenot, Proboštův mechanický betlém, který bude součástí krajské expozice. Kdo však chce unikátní dílo lidových tvůrců spatřit, neměl by dlouho váhat. Kvůli stavbě nové budovy muzea se zařízení bude stěhovat a Proboštův betlém projde rukama restaurátorů. „Muzeum bude uzavřeno nejpozději v červnu, ale spíš dřív. Kdo má zájem betlém vidět, měl by přijít co nejdřív, pak ho třeba dva roky neuvidí,“ řekla ředitelka Třebechovického muzea betlémů Silvie Hlaváčková.

Smiřice, které se pyšní národní kulturní památkou, zámeckou kaplí Zjevení Páně, se na veletrh Regiontour do Brna nechystají. „Ušetřené peníze spíš dáme do vlastních propagačních materiálů,“ uvedla Ladislava Reichová ze smiřického městského úřadu.

JAK TO VIDÍ Martin Černý:
Kdo na veletrhu chybí, jako by ani nebyl

Stovky vystavovatelů a tisíce návštěvníků, kteří hledají tipy na dovolenou nebo výlety. Takový je veletrh turistických možností v regionech Regiontour, který potrvá do neděle na brněnském výstavišti.

Kdo v cestovním ruchu už něco znamená, nebo se o to teprve pokouší, musí se na podobných akcích ukázat. Pokud má město, region či soukromník v turistickém byznysu co nabídnout, nemá jinou šanci. Kdo na nich není, jako by neexistoval. Může mít sebezajímavější nabídku, ale pokud se o ní případní návštěvníci nedozvědí, nepřijedou. Jednoduché.

Na druhou stranu účast na veletrzích cestovního ruchu stojí nemalé peníze a je na každém, zda se mu tato investice vyplatí. Kromě opravdových zájemců o cestování na podobné akce vyrážejí také „sběrači“, kteří domů odjíždějí s batohy a taškami napěchovanými prospekty a reklamními propisovačkami. Otázkou zůstává, kolik jich skutečně ten který turistický cíl navštíví. Ale i to patří k veletrhům, nejen cestovního ruchu…