VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tisíce mazanců ucpaly pece

HRADEC KRÁLOVÉ – Pekaři i producenti vajec nyní nevědí, kam dřív skočit. Před velikonočními svátky musí zvládat mnohem větší zájem zákazníků o své výrobky.

5.4.2007
SDÍLEJ:

Příprava velikonočního pečiva Foto: DENÍK/František Hloušek

Poptávka po vejcích je tradičně vyšší. Proti běžnému období je nárůst tak čtvrtinový,“ prozradil nám ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách Petr Hošek. Firma na velikonoční trh dodávala i bílá vajíčka, o která je v tomto období největší zájem, přestože je normálně nevyrábí. Podnik, který chová v průměru 110 tisíc nosnic, ročně vyprodukuje přibližně 35 milionů kusů vajec.

Veky na dračku

Napilno mají také pekaři, Velikonoce bez mazanců, jidášů nebo beránků si většina hospodyněk nedokáže představit. Na dračku jdou ale i veky na chlebíčky pro pohoštění koledníků. „Vek pečeme mnohem víc než obyčejně. Zatímco běžně jich vyrobíme za týden tak 300, teď jsou to dva tisíce,“ přiblížila nám situaci Helena Pavlíková z Pekárny U Koruny. Vyšší poptávku po vekách potvrzuje i Jiří Hanuš z Pekárny V Lipkách firmy Kontis. „Běžně jich za týden děláme 400 až 500, teď o dvě stě víc.“

Mazance pro diabetiky

Lidé ale chtějí i sladké velikonoční dobroty. „Děláme mazance, jidáše i beránky,“ uvedl spolumajitel kuklenského Pekařství Bouček Michal Springer. Dodal, že u mazanců si na své přijdou i příznivci zdravé výživy. Kromě tukových a máslových babiččiných zhotovují také špaldové mazance.

Lidem, kteří ze zdravotních důvodů nemohou jíst všechno, vychází vstříc Hradecká pekárna, která kromě tradičních mazanců peče tento druh i pro diabetiky. Firma na velikonoční trh upeče asi 20 tisíc mazanců v několika modifikacích, 28 tisíc beránků a zhruba tisícovku velikonočních kopců, které jsou letošní novinkou. Jedná se o sváteční produkt z těsta obohaceného kandovaným ovocem a rozinkami. „Největší zájem ale je o jidáše, kterých teď denně pečeme více než 10 tisíc. Dohromady jich bude 80 tisíc, což je asi o 20 procent víc než vloni,“ uvedl Martin Maxa z Hradecké pekárny.


„Soustředíme se na jidáše a mazance, které před Velikonoci víc sypeme mandlemi nebo ořechy,“ sdělil nám Jiří Hanuš z Pekárny V Lipkách. Týdně jich tady nyní vyrobí osm až devět set, což je o třetinu až polovinu více než běžně.

Kvapík mají i v Pekárně U Koruny, kde před svátky navíc pečou 400 mandlových a 100 ořechových mazanců a kolem tří set beránků politých čokoládou.

5.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V této budově v Říčařově ulici v Plotištích nad Labem mělo dojít k útoku. Plány mladíků překazili pracovníci ústavu.
AKTUALIZOVÁNO

Děti chtěly útočit a utéct z pasťáku

Někteří protagonisté Sněžka Sherpa Cupu vystoupali na nejvyšší českou horu s třicetikilovou zátěží oblečení jen do půli těla.
33

Šerpové táhli zásoby na Sněžku, nejlepší byl flétnista

Divocí koně přiklušou do východních Čech

Královéhradecko - Divocí koně se budou od soboty prohánět po pastvinách na okraji Hradce Králové a Josefova. Býložravci najdou nový domov v hradecké přírodní památce Na Plachtě a Ptačím parku Josefovské louky.

Je potřeba si dát pozor na Jarůška!

Hradec Králové - Odešel z Hradce do Sparty a v osmnácti duelech zapsal deset gólů a navrch pět asistencí. Richardu Jarůškovi, bývalému hokejistovi Mountfieldu, se na nové adrese daří, což bude chtít potvrdit i v úterní dohrávce 33. kola extraligy Sparta Praha vs. Hradec.

Neunikla. Policisté podvodnici vypátrali

Hradec Králové - Už téměř rok měla být za mřížemi, před zákonem ale unikala. Osmatřicetiletou podvodnici, na kterou byl už dokonce vydán Evropský zatykač, nyní chytili hradečtí policisté.

Komentář Jiřího Fejgla: Malý velký muž

Hradec Králové - Mezi hokejisty je za prcka. Petr Koukal, 177 centrimetrů. Jenže také mistr světa, trojnásobný český šampion, útočník, který prorazil v ruské KHL a nyní patří mezi hlavní tahouny Hradce Králové, jednoho z favoritů exgraligy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>