Zatímco u odborné poroty zvítězilo dílo atelieru Romana Kouckého, městská rada zastupitelům v úterý doporučila studii ARN studia pod vedením architekta Jiřího Krejčíka. V soutěži jsou celkem čtyři týmy.

„Radní se nejprve podívali na prezentaci všech čtyř návrhů a pak se rozhodli pro Krejčíka. Žádné zdůvodnění nezaznělo, prostě to tak odhlasovali,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Zastupitelé by při rozhodování o konečném řešení Velkého náměstí v historickém centru měli přihlédnout také k veřejné anketě, která probíhá zároveň na internetových stránkách magistrátu a Hradeckého deníku. Na webu radnice zatím vede ARN studio o dvacet hlasů před architektonickou kanceláří Romana Kouckého. Čtenáři Deníku preferují studii zlínského ARCH-Z-STUDIO Jaroslava Ševčíka. Na chvostu pořadí v obou anketách, které končí 23. dubna, je zatím návrh architektů Alexandra Wagnera a Martina Samohrda.

„Naše koncepce vychází ze snahy potvrdit historickou stopu a navázat na jedinečnou atmosféru bez historizujících parafrází. Spojnice dvou městských bran na západní a východní straně vytvářela od dávnověku hlavní cestu napříč opevněným pahorkem a byla živnou tepnou pro obchod, který vzkvétal především na její severní straně. I v našem návrhu je tato cesta hlavní kompoziční osou, komunikační páteří celého řešení,“ uvedl o návrhu Jiří Krejčík. Všechny návrhy jsou k vidění na zmínených webových stránkách a také na chodbách hradeckého magistrátu.