Titul Vesnice roku v Královéhradeckém kraji letos získaly Nepolisy. Obec s 950 obyvateli zvítězila v rekordní konkurenci dalších 36 obcí, které se do soutěže přihlásily.

„Je to pro nás především ohromná radost a také překvapení,“ říká starosta Nepolis Jiří Šustr. „Účast v soutěži jsme několik let odkládali. Jsem totiž názoru, že by se obec měla prezentovat, až když má doopravdy co ukázat. Do soutěže jsme ani nešli s myšlenkou na vítězství, spíš jsme chtěli zabojovat o Modrou stuhu za společenský život nebo Bílou stuha za činnost mládeže. Celkové vítězství je tedy pro nás příjemným překvapením.“

Nepolisy měly při přípravě na soutěž také jednu malou výhodu, a to právě svého starostu. Ten byl před lety jedním ze členů hodnotitelské komise a měl tedy možnost vidět soutěž Vesnice roku také z druhé strany. Jiří Šustr měl pak jasno v tom, co by jeho obec měla nabídnout a ukázat.

„Vsadili na rozvoj obce. Po roce 2000 jsme začali s výstavbou nových rodinných domků, které nám vlastně vytvořily nové Nepolisy. Díky tomu se nám do vesnice podařilo dostat mladé lidi, kteří nám zajišťují novou generaci občanů. Obec má 950 obyvatel, z toho je 160 dětí do 15 let, rekordních 50 dětí nám příští roku nastoupí do mateřské školky. Proto ji hodláme renovovat a hlavně rozšířit její kapacitu.“

Kromě toho má obec v plánu například vybudovat cyklostezku a postavit sběrný dvůr. Pochlubit se může novou čistírnou odpadních vod a splaškovou kanalizací, byly tu rekonstruovány místní komunikace, obecní úřad, vodovod a tělocvična místní základní školy.

To všechno předvedla obec Nepolisy hodnotitelské komisi v půlhodinové prezentaci, kterou připravila referentka státní správy a samosprávy Aneta Sychrová. „Do půlhodinového dokumentu se jí podařilo vměstnat vše důležité, co by o obci měla komise vědět,“ chválí starosta Šustr svoji podřízenou, také obyvatelku Nepolis. „To bylo pro hodnotitele obrovským překvapením, jelikož pak měli více času na samotnou prohlídku obce. Navíc věděli, kde co očekávat a nač se soustředit. Jak jsem se později dozvěděl, právě tato prezentace nám přinesla hodně bodů. Bylo to něco, co jiné obce nenabídly. Byl to náš tajný trumf.“

Nepolisy bodovaly rovněž bohatým společenským a kulturním životem. V obci se udržují venkovské tradice, aktivně tu působí spolkové organizace.

S vítězstvím ve Vesnici roku je spojena také finanční odměna. I s ní si v Nepolisech snadno poradí. „Za ten milion už se něco dá pořídit,“ pochvaluje si starosta. „Názorů, kam peníze investovat, slyším spoustu, ale zatím jsou to takové nápady z hospody od piva. Určitě ale chceme, aby se proměnily na to, co bude vidět a lidem dobře sloužit.“

Obec teď žije přípravami na slavnostní vyhlášení a celorepublikové kolo soutěže. „Konkurence je velká a bude boj, ale my jsme na to už v krajském kole šli jinak a právě to rozhodlo. Myslím, že obstojíme se ctí,“ dodává s úsměvem starosta Šustr.

Každý krajský vítěz soutěže získává jeden milion korun, vítěz celostátního kola potom další milion korun navíc. Peníze jsou určeny například na rozvoj infrastruktury, budování kanalizace nebo rekonstrukci budov ve vítězných obcích. Soutěž vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství. Do soutěže se mohou zapojit všechny obce, které mají maximálně 5250 obyvatel včetně svých místních částí a které mají zpracován vlastní program obnovy vesnice. Cílem soutěže Vesnice roku je především povzbudit obyvatele vesnic k rozvoji svého domova a podpořit rozmanitost a pestrost tradic jednotlivých regionů.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ

Udělená ocenění:

Nepolisy - Zlatá stuha za vítězství v krajském kole
Dolní Kalná – Modrá stuha za společenský život
Sovětice – Bílá stuha za činnost mládeže
Lovčice – Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí
Božanov – Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu

Cena hejtmana Královéhradeckého kraje:
Miletín – za provázanost krajiny s historií
Velké Petrovice – za spolupráci spolků
Batňovice – za vedení knihovny
Libčany – za naučnou stezku
Dobrá Voda – za vedení kroniky

Diplomy Královéhradeckého kraje:
Vysoká nad Labem – za úctu k historii
Vrbice – za péči o sakrální památky
Žďár nad Metují – za originální zpracování historie
Dolní Přím – za vytváření podmínek pro využívání volného času

Věcná cena hodnotitelské komise Vesnice roku:
Studnice – za trvale udržitelný rozvoj venkova

Cena Spolku pro obnovu venkova:
Markvartice – za péči o vesnickou architekturu

Cena naděje pro živý venkov:
 Pšánky