U některých rodinných domků v krajské metropoli se už za měsíc můžou objevit i čtyři různé popelnice. Kromě klasické černé na zbytkový odpad a hnědé na rostlinnou biomasu bude každá domácnost v rámci projektu Třídíme v Hradci moci sama třídit také papír a plast.  Pokud ovšem bude chtít, účast v revolučním projektu města je totiž dobrovolná. „Funguje to tak, že ve všech vybraných lokalitách bude od 4. dubna prodloužen interval svozu odpadu a každá nemovitost si může dobrovolně vybrat, zda si ke svému domu umístí nádobu na papír nebo plasty či rovnou obě dvě," říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol s tím, že místo nádob může domácnost požádat o pytle anebo se rozhodnout, že bude dál využívat sběrné kontejnery po městě. Ty totiž zůstanou na svých místech. „To samé platí pro sklo a textil, na ně samostatné nádoby u domů nebudou," dodává Sokol.

Proč město mění způsob třídění?
• Aktuálně platný zákon o odpadech říká, že je možné skládkovat pouze do roku 2024.
• Čeká se enormní nárůst poplatku za ukládání odpadu na skládkách, který dnes činí pět set korun za tunu. V 2023 naroste až na 1800 korun. Město by tak nakládání s odpady každoročně stálo až o 24 milionů víc.
• Připravovaná legislativa EU, kdy bude do roku 2030 každý členský stát povinný vytřídit a recyklovat 70% veškeré produkce obalů a 65% veškerého komunálního odpadu.
• Závazek Hradce vytřídit do roku 2020 2x víc odpadu.

Popeláři přijedou jednou za 14 dní

Jako motivační opatření na podporu zvýšené potřeby třídění byl rozhodnutím Rady města počínaje datem 4. dubna plošně, tedy i pro nemovitosti, které se nezapojí do projektu, prodloužen interval svozu zbytkového odpadu z jednou týdně na jednou za čtrnáct dní – s výjimkou historického středu města. „Interval svozu bude takový, že zbytkový odpad, tedy obsah černé nádoby, bude odvážen jednou za dva týdny. Ve stejném intervalu, akorát ten druhý týden se bude odvážet plast, jednou za čtyři týdny potom papír a každý týden obsah hnědé popelnice, tedy biomasa," přiblížil Sokol.

Pilotní projekt odstartoval v roce 2010 v Malšově Lhotě, Svinarech a ve středu města a setkal se s úspěchem. Lidé si rychle zvykli a navíc vytřídili mnohem víc odpadu. A to město potřebuje, proto se rozhodlo projekt rozšířit na zbytek města. Zapojit se do něj od dubna může odhadem až 30 tisíc Hradečanů, ale pouze těch, kteří bydlí v rodinných domech. Obyvatelé sídlišť, paneláků nebo činžovních domů mají zatím smůlu. Seznam vybraných ulic najdete na webových stránkách projektu www.tridimevhradci.cz, kde už se rovnou můžete zaregistrovat.

Ti, kteří by zájem o nový způsob třídění měli i přes to, že jejich ulice nepatří mezi vyvolené, mají ještě naději. Hradecké služby doporučují dorazit na zítřejší veřejnou diskuzi od půl páté večer do Adalbertina.