"Datum, na které jsme se všichni tolik těšili: 20. prosince! Štědrý den bude sice až o čtyři dny později, ale ano, tohle jsou pro Chrudim druhé Vánoce. Otevře se totiž druhá etapa obchvatu Chrudimi a Slatiňan," jásá vedení chrudimské radnice.

U konce už je instalace zábradlí, svodidel, vodorovného dopravního značení či stavba druhé poloviny okružní křižovatky na mimoúrovňové křižovatce u Orle s napojením na "chrasteckou" silnici.

"Ke slavnostnímu zprovoznění stavby dojde 20. 12. 2021," potvrdilo ŘSD.

Projeďte se po právě dokončovaném obchvatu už nyní alespoň ve videu. Jak šel na stavbě obchvatu čas v posledních měsících? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Stavba 4,6 km dlouhé silnice od Kauflandu za Slatiňany byla zahájena 18. prosince 2019, její cena činí 442 milionů korun. Zakázku získalo sdružení firem M-Silnice a Eurovia. V porovnání s odhadovanou došlo k poklesu na 77 % původní ceny.Plán druhé etapy chrudimského obchvatuPlán druhé etapy chrudimského obchvatuZdroj: ŘSD

Má výrazně ulehčit dopravní zátěži nejen samotné Chrudimi, ale i sousednímu městu Slatiňany, které denně trpí dlouhými kolonami aut. Jen kamionů tudy projede víc než tisíc za 24 hodin. 

Podle dat ze sčítání dopravy po rychlodráze mezi Chrudimí a Pardubicemi dnes projede v součtu kolem 18 tisíc aut denně, přes Slatiňany pak kolem 12 tisíc. 

Psali jsme již:

Obchvat Chrudimě se otevře 20. prosince
FOTO, VIDEO: Druhá část obchvatu kolem Slatiňan bude otevřena 20. prosince

Podle dlouhodobých zkušeností s jinými obchvaty ubyde v Chrudimi a Slatiňanech zhruba třetina dopravy, především však té těžké, kamionové. Už od středy se však dá podle Deníku očekávat mírný pokles dopravy i na stávající první části obchvatu od Pardubic k vysokomýtské výpadovce, která v posledních letech sloužila jako alternativní trasa k přetížené I/35 z Hradce a Pardubic na Vysoké Mýto. Právě ve středu 15. prosince totiž bude otevřeno 13 km dálnice D35 z Opatovic do Časů na Pardubicku, která svede tranzit z obou krajských měst směrem na Holice. Mohlo by se tak částečně ulevit i obci Kočí, Hrochovu Týnci či Stradouni. 

Obchvat Chrudimě měl v plánu už Hitler. Jeho trasa se příliš nelišila od nyní budované. Podívejte se:

Hitlerovy plány na východní obchvat Chrudimi: Soudě dle dvou čar se uvažovalo o dvou variantách, obě však vedly podobným koridorem.
Obchvat Chrudimě měl v plánu už Hitler. Měl vést přes dnešní sídliště Na Šancích

U Vlčnova se už staví opěrná zeď: