Úřady kvůli tomu daly zabít stovky vepřů. Zjistilo se, že maso, které mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin, bylo dovezeno i do Česka. Spotřebitelé vepřové maso zřejmě už zkonzumovali. Lidé podle odborníků nemají důvod k panice, protože dioxin je nebezpečný tehdy, pokud ho člověk požívá delší dobu.

Co na to známí lidé z Královéhradecka?

Mirek Vaňura, tvůrce a hlavní tvář televizního pořadu 112
Strach jako takový určitě nemám, ale konzumovat s jídlem životu nebezpečné látky se mi nechce. Myslím, že je na úřadech, aby na to dohlédly. Jinak složení potravin se u nás doma určitě sleduje.

Jarmila Karpašová, zřizovatelka a ředitelka ZŠ a MŠ Prointepo s.r.o.
Chemicky vadné potraviny jsou všudypřítomné, je těžké si vybrat jiné. Doporučuji jíst vše, zvýšit porce ovoce a zeleniny, jíst pravidelně a pít hodně vody. Dále doporučuji jíst české výrobky.

Jakub Kolmistr, šéfredaktor studentského časopisu Break Times
Mně je to celkem jedno. Jediné místo, kde maso i vejce jím, je univerzitní menza nebo když jsem doma. Takže obavy já osobně nemám a zodpovědnost za obsah výrobku nechávám na jiných.

Jakub Martinec, sbormistr Českého chlapeckého sboru
Od narození dcery potraviny pečlivěji vybíráme a většinou volíme ty opravdu kvalitní. Nezbývá než věřit v zodpovědný přístup úřadů a s tím i spojenou přísnější kontrolou potravin.

Zdeňka Koutníková, vede Domov pro matky s dětmi v Hradci
Myslím, že člověk by měl mít právo vědět, co konzumuje. Z toho vyplývá povinnost pro výrobce a prodejce. Doba, kdy se informace nepodávaly nebo tajily, by měla být minulostí.

Ondřej Tikovský, kancléř a tiskový mluvčí hradecké univerzity
Nebojím se dioxinů, nýbrž zranitelnosti naší civilizace. Ať je to sníh na letišti v Londýně, který ohrozí dopravu v Evropě, nebo nebezpečné látky v jídle, hned se horečnatě přijímají opatření.