TOMÁŠ VYMETÁLEK, architekt:

Tento den oslavím letos s velkou radostí především jako den volna. Jinak to beru jako významný svátek, díky kterému můžeme dnes žít v samostatném Českém státě. Jak se poslední dobou ukazuje, je idea národních států v Evropě stále aktuální, možná více než kdy jindy, protože tzv. nadnárodní Bruselská byrokracie nedokáže zajistit ani úplně základní věci, jako je třeba ochrana svých hranic. Protože to, co se děje v rámci současné migrační krize nelze nazvat jinak, než totálním chaosem. Když se v posledních dnech dívám na zprávy. tak jsem rád, že žiji právě zde, v samostatné České republice.

PAVEL SVOBODA, ředitel speciálních škol:

Rozhodně vím, že nic slavit nebudu. Kdybych vyšel slavnostně oblečen do ulic, s praporem v ruce, by se asi nesetkalo moc s pochopením. Ale vážně! Nerad slavím cokoli formálního a to včetně svátků, narozenin, Vánoc. Zkrátka mne to nebaví. Ovšem Den vzniku samostatného Československa si rozhodně uznání zaslouží, jsem rád, že jsme samostatní.

MICHAELA HARTIGOVÁ, basketbalistka Hradce:

Tento den pro mě znamená to, co asi pro každého Čecha… Vznik státu, ze které po čase vznikla naše samostatná Česká republika. Žádné speciální „oslavy" v tento sváteční den ale nechystám, i když by to důvod určitě byl. Prostřednictvím médií se mi ale tento den připomene a tak nějak je to i jistý způsob oslavy…

JIŘÍ VLČEK, exšéf okresního úřadu:

Tento významný den se těšil velmi malé oblibě v totalitním režimu v dobách mých školních let. Přednostně se slavily jiné svátky typu VŘSR, Stalinovy narozeniny a pod. Přesto jsem rád poslouchal dědovo vyprávění, který byl pamětníkem T.G. Masaryka, vážil si ho, pro jeho zásluhy o svobodu národa. Dodnes mi zůstala zvláštní hezká vzpomínka, která kontrastuje s dnešním pojetím svobody. Státní svátek 28. říjen 1918 by měl podle mého názoru svým historickým významem zaujmout mnohem více místa v médiích a nahradit tak bulvár.