Odpůrci bourání vily Anička mohou otvírat šampaňské. Majitel objektu, Generali pojišťovna, ustupuje od záměru dům strhnout a na jeho místě postavit moderní administrativní centrum za 200 milionů korun.

S výstavbou centra sice počítá i nadále, ale hodlá vilu ušetřit. Pro Českou televizi to potvrdil projektový manažer pojišťovny Luděk Jelínek. „Jediným řešením je obestavět vilu Aničku s jejím zachováním. Pro nás je to těžký úděl, myslíme si, že je to pro Hradec ztráta,“ řekl zástupce pojišťovny.

Náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup, který měl možnost nový návrh na zástavbu lokality vidět, se na nové okolnosti dívá ze dvou rovin.
„Investor nám skutečně předložil návrh nové studie, která počítá se zachováním vily Anička. Kvitujeme, že přistupuje citlivě k názorům občanů města a udělal vstřícný krok. Ale na druhou stranu musím říct, že původní záměr, zahrnující zbourání vily a dostavbu obou protilehlých nároží, se mi líbil víc,“ sdělil Hradeckému deníku.

Dodal, že už architekt Gočár zamýšlel dostavět celou dnešní Gočárovu třídu až ke křižovatce, tedy po místo, kde stojí vila Anička.

Ochránce sto let staré vily obrat ve vývoji kauzy pochopitelně těší. „Vím o tom zatím jenom od novinářů, ale pokud je to pravda, tak z toho máme radost. Na takovou zprávu čekáme dva a půl roku. Jde nám o záchranu vily Anička. Myslím, že tuto zprávu uvítá i veřejnost,“ je přesvědčen Daniel Jezbera za Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Ta spolu s dalšími organizacemi i jednotlivci bojuje za zachování vily od počátku roku 2007.

Záměr pojišťovny vilu zbourat a nahradit ji budovou z betonu, oceli a skla tehdy zvedl obrovskou vlnu nevole. Petici za záchranu Aničky podepsalo 12 tisíc lidí. Ještě před několika týdny se přitom zdálo, že likvidaci Aničky nebude stát nic v cestě.

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí bývalého ministra kultury Václava Jehličky o zápisu vily mezi ohrožené objekty České republiky, čímž z ní sejmul nálepku památkově chráněného objektu.