„Doufám, že nás to moc nezdrží, máme naplánovanou prohlídku Prahy, na kterou se děti moc těší. A i já, takhle vylidněné památky už asi dlouho nezažijeme,“ řekl v hale hradeckého nádraží asi čtyřicetiletý muž, který se do hlavního města vydal i se svojí tříčlennou rodinou. To ještě netušil, že si výlet zpestří i prohlídkou okolí Nymburku.

„Úterní nehoda měla vliv na několik ranních spojů z Hradce Králové do Prahy. Vlaky pravidelně zastavující ve stanici Praha-Libeň, které jely přes Lysou nad Labem, zastavovaly mimořádně ve Vysočanech. V úseku Praha – Nymburk vlaky nejely a cestující museli pro další jízdu využít nejbližší vhodný regionální vlakový spoj,“ informovala mluvčí Českých drah Gabriela Novotná s tím, že ve středečních ranních hodinách se to týkalo spoje Hradečan.

Vlak - Ilustrační foto
Tragická smrt. V Hradci došlo ke střetu vlaku s osobou, ta na místě zemřela

Problémy však zaznamenali cestující, kteří z Prahy jeli do Hradce Králové. „Ráno jsem vstala brzy, abych stihla vlak v sedm. Ale když jsem přišla na pražské hlavní nádraží, zjistila jsem, že tento spoj byl zrušen,“ uvedla mladá žena, která posléze musela do Hradce cestovat autobusem.

Podle inspektorů drážní inspekce se nyní postupně vracejí jízdní řády i trasy do zajetých kolejí. „Kolem 10. hodiny byl obnoven provoz po druhé trati, vlaky budou místem projíždět sníženou rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Některé vlaky jedoucí z Prahy budou vedeny odklonem přes Nymburk, vlaky jedoucí do Prahy pak odklonem přes Benešov. Plné obnovení provozu předpokládáme ve večerních hodinách,“ informovala krátce před středeční desátou hodinou mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Oprava silnice
Kraj opraví silnici mezi Věkošemi a Správčicemi