Je deset minut před začátkem voleb a před čtveřicí volebních místností na královéhradecké Základní škole SNP už posedávají desítky lidí. „Musím na víkend pracovně na hory, tak abych to stihla,“ směje s velkým batohem u nohou Karin Richterová. V prvním kole volila 43letá Hradečanka Danuši Nerudovou. Do urny teď hodila lístek se jménem Petra Pavla. „Člověk, který neumí říct kloudnou větu a který vlastní velkou korporaci, by kvůli střetu zájmů neměl být prezidentem,“ myslí si žena, které přišla kampaň často nezodpovědná: „Lidé by spolu měli normálně mluvit, byť spolu nemusí souhlasit. Spousta věcí, které se děly, mohla akorát vyvolat zmatek u lidí, kteří se mohou hůř orientovat a neumí třeba hledat ve zdrojích,“ ohlíží se za kampaní.

Projektová manažerka a lektorka ekologické výchovy věří, že Andrej Babiš nevyhraje. „Doufám, že se tak nestane. Ale vydrželi jsme Zemana, tak bychom museli vydržet i Babiše. To je princip demokracie,“ dodává, hází si batoh na záda a odchází.

Do barevných flanelových košilí navlékl v den prezidentských voleb neznámý vtipálek surikaty na kruhovém objezdu ve Dvoře Králové nad Labem. Dřevěné sochy lákají návštěvníky do místní ZOO.
Ve Dvoře Králové lákají k volbám surikaty ve flanelkách

Ptám se i dalších lidí před školními třídami, které se na 24 hodin změnily na volební místnosti. „Samozřejmě, že pana Pavla. Tady v Hradci voliče Babiše nenajdete, doufám,“ směje se starší muž. Generál ve výslužbě měl skutečně v Hradci Králové výrazně větší podporu než ve většině Česka. Ve stotisícovém městě ho v prvním kole volilo bezmála 43 procent lidí, šéfa hnutí ANO pak přes 29 procent.

K urnám ale přicházejí i podporovatelé Andreje Babiše. „Snažil se důchodcům pomoci. Toho druhého neznáme, nevíme, jaký bude,“ říká 81letá seniorka Květa. Ani jí se kampaň nelíbila. „Aby někomu vyhrožovali nebo psali o druhém, že je mrtvý, tak to je ubohé. Doufejme, že jeden z nich bude dobrý. Hlavně člověk přemýšlí, aby nebyla válka,“ obává se žena, která pro hnutí ANO hlasuje pravidelně. „Je fakt, že člověk těm kauzám, jako je Čapí hnízdo, nerozumí. Nevím, co je pravda, můžou na něj jen házet špínu, nebo také ne,“ zamýšlí se seniorka.

Lidé volí mezi Pavlem a Babišem v druhém kole prezidentských voleb.
Ve Špindlerově Mlýně se dveře volební místnosti netrhnou. O 2. kolo je zájem

Paní Hanka se nejdřív moc bavit nechce, ale nakonec odpoví. „Protože nechci válku, tak volím Babiše,“ říká rázně seniorka a opouští školu. Jiný názor má 75letá bývalá stavební inženýrka Jaroslava Seidlová: „Volit budu Petra Pavla. Důvod je, aby se tady nastolil pořádek a slušnost. Už máme výborného premiéra, tak proč bychom nemohli mít i úplně úžasného prezidenta?“

Se psem v kočárku

Rutinu voleb pak lehce naruší příchod starší ženy, která tlačí kočárek. Není v něm dítě, ale malý psík. „Už je jí třináct, je to babička,“ povídá si paní s volebním komisařem a jde odvolit. O volbách se bavit nechce, ale pak alespoň prozradí, že volila Andreje Babiše.

První volbu prezidenta má za sebou i dvacetiletá servírka. „Volila jsem Petra Pavla, protože to chtěla máma. Asi je lepší. V prvním kole jsem volila Danuši, přišla mi sympatická,“ směje se upřímně dívka, která si jméno nechává pro sebe.

Zájem o výběr hlavy státu je na hradecké základce velký. Po čtyřech hodinách tady odvolilo už 40 procent lidí. „To jsme měli v prvním kole za celý pátek,“ odhaduje předsedkyně jednoho ze čtveřice místních okrsků Gabriela Novotná.

Plné ruce práce měly komise v Základní škole SNP v Hradci Králové hned po začátku prezidentských voleb.
VIDEO: Volby začaly, do volební místnosti v Hradci nahlédl i pes v kočárku

Velký zájem o volby naznačil i počet vydaných voličských průkazů. Jen hradecký magistrát jich pro druhou volbu vystavil víc než 2200. A to je vidět i v Krkonoších. „Obrovská účast, to jsme ještě ve Špindlu nezažili. První tři hodiny byl velký nápor, teď už to chodí postupně. Máme tady abnormální počet lidí na voličský průkaz. Už jsme se dostali na hranici 850 a odvolilo i kolem 300 místních,“ počítá předsedkyně volební komise v krkonošském středisku Jiřina Staruchová kolem půl šesté večer. Před dvěma týdny tady za oba dny odvolilo 777 přespolních. Jenže tento víkend navíc hostí obec s 1000 obyvateli závody Světového poháru v alpském lyžování žen a doslova praská ve švech.

Podobná je ale i situace na východě Krkonoš. „Nestíháme, už tady odvolilo 650 lidí na voličské průkazy,“ hlásí ve spěchu po šesté večer tajemník městského úřadu v Peci pod Sněžkou Michal Berger.

V Královéhradeckém kraji vyhrál v prvním kole Petr Pavel, který získal o tři procenta hlasů víc než Andrej Babiš. V celé zemi byl rozdíl jen 0,4 procenta. K volbám přišlo před dvěma týdny v regionu bezmála 71 procent voličů. Tedy o tři procenta víc než v celé zemi. V sobotu se volí od 8 hodin ráno do 14 hodin odpoledne.