Do komunálních voleb zbývá přibližně sedm měsíců, během kterých budou politici všech stran slibovat možné i nemožné. Jak ale dopadly sliby koalice složené z Občanské demokratické strany, Hradeckého demokratického klubu a Volby pro město, které podepsaly v programovém prohlášení po volbách v roce 2006?

„Osmdesát procent úkolů, které jsme plánovali, se nám podařilo splnit, nebo do konce volebního období ještě splníme,“ tvrdí náměstek primátora Martin Soukup (ODS).

Opozice však není příliš spokojená. „Slibovali, že zahájí výstavbu jižní spojky. Za čtyři roky nepokročili ani o milimetr. Tvrdili, že zahájí přípravu stavby severní tangenty a není ani schválená trasa. Přitom jsou to pro Hradec strategické dopravní stavby,“ míní zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán.

Posvítili jsme si na některé slibované stavby:

ORGANIZACE. Radnice chtěla zřídit kontaktní centrum na magistrátu. To ale odpískala.

DOPRAVA. Město postavilo autobusové nádraží a přebudovalo Riegrovo náměstí. Další projekty váznou. Stavba obchvatu Věkoš a křižovatky Mileta nezačala, stejně i přestavba Velkého náměstí. Rekonstrukce křižovatky Koruna má začít letos. Radnice pokračovala v rozvoji cyklo a inline stezek. Dvě lávky přes řeky však stále nejsou hotové.

SPORT. Hradec má konečně letní koupaliště. Hotová je hala v Třebši a skatepark. Rekonstrukce fotbalového stadionu je ve fázi přípravy, stejně jako modernizace areálu TJ Slavia. Letos má začít přestavba fotbalového stánku Bavlna. „Nepodařilo se nám vybudovat ubytovnu pro mladé sportovce,“ dodal Martin Soukup.

KULTURA. Letos začne rekonstrukce továrny Vertex na městskou knihovnu. Do voleb by v Hradci měla stát socha bývalého starosty Františka Ulricha. Pokračuje obnova hradeb. Stavba zázemí Divadla Drak v Nálepkových kasárnách je hotová.

ŠKOLSTVÍ. Radnici se nepodařilo vyřešit umístění obou základních uměleckých škol do odpovídajících prostor.

BYDLENÍ, SLUŽBY. Město má útulek pro psy a zrekonstruovalo domy s pečovatelskou službou. Letos začne i slibovaná přestavba Benešovy třídy.

Co se slíbilo a povedlo?

+ Jedna z nejvýznamnějších staveb, co se využívání týče, je nový Terminál městské hromadné dopravy. Její vznik však provázelo spoustu potíží a sporů se stavební firmou. A nikdo dlouho nevěděl, "za kolik to bude". Fotografie moderního nádraží si prohlédněte v galerii. Vše o stavbě si můžete přečíst zde.

+ Také se protáhlo dokončení rekonstrukce Riegrova náměstí a neustále se město "hádalo" město s firmou Strabag. Nakonec se z prostoru před vlakovým náměstím stalo ucelené bělostné náměstí. Jak probíhaly opravy, si prohlédněte zde. Další galerie dokumentuje finální prostor. Zde čtěte všechny články.

+ Na co čeká celý Hradec, je venkovní koupaliště. Lidé využívají mnoho písníku v okolí nebo plavecký bazén či lázně, ale koupaliště s tobogány pro letní počasí chybělo. V květnu by se měl otevřít nový areál v Malšovicích. Jaké problémy stavbu provázely, si přečtěte zde. Foto ze vzniku a vizualizace najdete zde. Koupaliště jsme navštívili i uvnitř, podívejte se.


Co se slíbilo a "skutek utek"

- Hradec se zatím nedočkal přestavby křižovatky Koruna s kruhovým objezdem a fontánou uprostřed. Cena byla stanovena za téměř 50 milionů korun. V její blízkosti má stát moderní obchodní centrum Aupark. Jak by měla vypadat křižovatka a obchodní centrum, si prohlédněte na vizualizacích. Vše čtěte zde.

- Také na mrtvém bodě stojí obchodní centrum s fotbalovým stadionem za 3,2 miliardy korun v Malšovicích, které prosazuje německá firma ECE Projektmanagement. Budoucí podobu si prohlédněte zde. Více čtěte zde.

- Rekonstrukce jedné z nejrušnějších křižovatek ve městě, Milety u fakultní nemocnice, se „zasekla“. Proti přestavbě protestovali lidé ze sousedního bytového domu v Heyrovského ulici. Radnice se s nimi nakonec dohodla na výměně oken. Jak by měla vypadat, se podívejte zde. Více si přečtěte zde.