Předvánoční atmosféru přinesly do Hradce Králové stánky, které v sobotu zaplnily parkoviště u Adalbertina.

Na v pořadí již třináctých Martinských trzích prodejci nabízeli sýry, klobásy, pražené oříšky, sirupy, staročeský trdelník, martinské rohlíky, štrúdl, koláče, placky, halušky, turecký med, medovinu, punč, víno, svíčky, šperky, oblečení a výrobky ze skla, dřeva, kůže, keramiky i kovu.

Velký zájem měli návštěvníci také o vánoční ozdoby, betlémy, prostírání, dekorace a drobné dárky z přírodních materiálů. „Moc se mi tady líbí, dal jsem si něco dobrého a taťkovi jsem sehnal dárek k Vánocům. Dřevěnou skládací loď, je to pěkný dárek a navíc ho s tím trochu potrápím, dá to docela práci loď sestavit,“ říká s úsměvem Hradečák Tomáš, který si nenechá ujít ani vánoční trhy.

Kromě nákupu i meditace

Jarmark lidových řemesel nabídl ještě mnohem více. Na Dni otevřených dveří Spolku lidové tvorby, který se konal v Bílém salonu Adalbertina, se mohli dospělí i děti naučit vyrábět vánoční ozdoby z papíru, ze skleněných korálků či kukuřičného šustí a seznámit se s vánočním zvykoslovím.

Někteří účastníci si vyzkoušeli také jednoduché meditační techniky jako trénink vědomí, uvědomění a relaxace.

Součástí programu byla i prezentace Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. V expozici, umístěné přímo na pódiu velkého sálu, si lidé ozkoušeli svoji manuální zručnost při práci s řezbářskými dlátky pod odborným dohledem mistrů a studentů školy.

Rekonstrukce příjezdu T. G. Masaryka do Hradce Králové
FOTO: Tatíček před sto lety navštívil Hradec