Investora, který by koupil a zrenovoval obří objekt Vrbenského kasáren v centru, začala hledat radnice. Vypsání soutěže v úterý schválili zastupitelé.
„Chceme najít silného investora. Je jasné, že kdyby nebyla krize, tak to bude jednodušší. Zatím o žádném zájemci nevíme,“ uvedl náměstek primátora Josef Malíř.

Vrbenského kasárna nedaleko Adalbertina, které z jedné strany „zdobí“ dřevěné lešení, darovala armáda městu vloni na podzim zdarma. Radnice tvrdí, že na prodeji nechce za každou cenu vydělat. „Minimální cenu jsme nestanovili. Upřednostníme kvalitu záměru před ziskem. Preferovat budeme projekt ze sociální sféry, školství či zdravotnictví,“ dodal Malíř.

Radnice původně uvažovala, že objekt zrekonstruuje a sestěhuje do něj základní umělecké školy nebo městskou policii. Opravy kasáren by však podle odhadů měly přijít na sto až 200 milionů, což si Hradec nemůže dovolit. „Peníze na opravy město nemá v rozpočtu ani na bankovních účtech,“ potvrdil vedoucí ekonomického odboru radnice Jindřich Frydrych.

Opoziční levicoví zastupitelé však přesto hlasovali proti prodeji. „Není moudré se zbavovat takových nemovitostí. Rozpočet sice bude ještě pár let napjatý, ale ten dům nějakou dobu vydrží a časem by se peníze na rekonstrukci určitě našly,“ míní zastupitel za ČSSD Petr Luska.