„Samozřejmě jsem rád, že jsme zase doma. Jenom mě trošku mrzí, že je to tak pozdě," řekl kouč prvního mužstva Martin Hosták. Dosud musel cepovat své svěřence na stadionu v Pardubicích. „Výhoda je, že máme k dispozici vlastní šatnu a regeneraci. A kluci teď ušetří nějakou energii, když nemusí nikam jezdit," doplnil.

Udělat led v malé hale trvá tři dny

První vrstva ledu byla hotová včera v poledne. Beton v kluzišti se nejdříve musel ochladit pomocí čpavku, který je 
v trubkách pod celou plochou.

„Druhou vrstvu tvoří latex naředěný vodou. Kvůli tomu je pak led bílý, protože neprosvítá šedý beton. K aplikaci používáme saně se sudy. Pravděpodobně se jedná o hradecký patent," řekl vedoucí správy zimního stadionu Pavel Trunec.

Když latex s vodou zamrzne, led se opět postříká vodou a vytvoří se další tří až pětimilimetrová. „Na těchto třech vrstvách se potom udělají lajny. Čtyři lidi led měří s pomocí provázků a stříkají to modrou a červenou barvou," přiblížil postup Trunec.

Na čáry přijde další vrstva vody tlustá asi jeden centimetr. „A poté uděláme znovu lajny. Když se při tréninku jezdí pořád na stejných místech, tak se čáry mohou poškodit. Proto to takhle jistíme. Na některých stadionech dělají dokonce tři, tady to snad nebude potřeba," řekl Trunec.

Takto vytvořený led se pak na několikrát postříká vodou. Výsledná ledová plocha má tloušťku asi tři až čtyři centimetry.

První půjdou 
nejmenší hokejisté

Ve středu najedou na hokejovou hřiště ti nejmenší hokejisti, protože led není ze začátku příliš pevný. Na takovéto „zajetí" je potřeba týden až čtrnáct dní. Teprve poté bude led plně připraven.

Kvalitu ledové plochy ovlivňuje řada faktorů. Nejdůležitější je, aby použitá voda byla co nejměkčí. Vhodná je také nízká vlhkost vzduchu. Proto je led v malé hale kvalitnější, méně lidí ho méně vydýchá.

Šimon Barnat