Domov další hradecké cyklověže byl dlouhou dobu diskutovanou záhadou, zastupitelé se nakonec shodli na nemocnici, ačkoli s tím, že vyroste zrovna u plicní a infekční kliniky všichni tak úplně nesouhlasí.

Vybrané místo některým přijde nevhodné a zastrčené, zastupitel Martin Hanousek by si další cyklodům představoval například u nové budovy fakulty Univerzity Karlovy hned u vjezdu do nemocnice. „Bylo by to mnohem logičtější," namítal.

Naváže na stezku

Náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich ale vybranou lokalitu brání, podle něj do koncepce hradecké cyklodopravy naprosto zapadá: „Z druhé strany bude navazovat na již připravovanou stezku „Mechu a perníku" mezi Hradcem a Pardubicemi. Navíc o vjezdu do nemocnice jsme skutečně uvažovali, ukázalo se ale, že tam je stavba cyklodomu nereálná kvůli velkým problémům z hlediska výjezdových pohledů," dodal Vedlich.

Myšlence cyklodomu ve fakultní nemocnici fandí i předseda svazu krajské cyklistiky Pavel Černý: „Jeho chystané umístění je ideální, směr Smiřice, Jaroměř, Pardubice. Zaměstnanci nemocnice, pacienti i návštěvy nebudou muset řešit komplikované parkování," myslí si.

Bojovala i nemocnice

Původně se přitom v areálu „fakultky" přetřásala jiná místa, kam biketower postavit. Ve hře byl například plac u Dětské kliniky nebo prostor před Emergency. Od obou ale nakonec upustila sama nemocnice.

Ta o cyklodům ve svém areálu velmi stála, ředitel  Roman Prymula dokonce městu zaslal dopis deklarující jednoznačný zájem nemocnice. „Pacientů, kteří k nám jezdí na kole, je hodně. Jsem opravdu velmi rád, že se to takto pozitivně obrátilo a existenci cyklodomu v areálu fakultní nemocnice  velmi vítáme," potvrdil Roman Prymula.

Spolu s lokalitou zastupitelé v úterý také schválili podmínky a druh zadávacího řízení v podobě nadlimitní veřejné zakázky na dodávku, jehož hodnotícím kritériem je nejnižší nabídková cena.

Míst, která se možná dočkají cyklodomu, je v Hradci víc

Parkovací dům pro kola na Riegrově náměstí v Hradci Králové.Hradec Králové - Lokalita u Aldisu, u Flošny, zimního stadionu nebo Futura v Malšovicích. Míst, které by se v budoucnu mohly pyšnit parkovacím domem pro kola, je podle náměstka primátora pro investice Jindřicha Vedlicha zhruba šest.

Jeden takový vyroste brzy u vědecké knihovny, stavět by se mohlo začít už letos na podzim. Další potom u již zmiňované hradecké fakultní nemocnice.

Jedna věž nestačí

Velkým zastáncem právě cyklodomů je předseda krajského svazu pro cyklistiku Pavel Černý. Ten tvrdí, že parkovací domy pro kola mají své nesporné výhody hlavně ve vztahu ke zlodějům: „V Hradci sice máme bezpečnostní stojany, které fungují dobře. Jakmile ale chcete od toho kola odejít, musíte ho doslova svléknout – od všech blikaček, přilby, nákup tam nemůžete nechat, nic. V tom je cyklodům skvělý - kolo uložíte a ještě ho máte pojištěné."

Cyklisté, kteří vlastní dražší kola se podle něj po městě bojí své „miláčky" jen tak nechávat, cyklodomy by tak měly přibývat. „Hradec jako město cyklistiky by mělo být v tomto směru aktivnější. Jeden nám tu prostě nestačí," myslí si Černý.

Velký zájem

Zatím jediná cyklověž v Hradci stojí na Riegrově náměstí v těsné blízkosti nádražní haly a hotelu Černigov. I její výhodná lokalita přispívá k velké oblibě lidí. Za loňský rok ustájila téměř 20 000 bicyklů a za první čtvrtletí letošního roku zaznamenala další nárůst.

„Za letošní první tři měsíce se využívanost zvýšila o třicet procent oproti loňskému roku. A to si myslím, že letos zima tak příznivá nebyla," potvrdil Rudolf Bernart, který parkovací dům pro kola v Hradci Králové postavil. Jeho firma Systematica je jediná, která taková zařízení staví, má je i patentovaná.