Dalším z nich je Jaromír Lán, který se činnosti pro protetické pacienty věnuje už více než dvacet let. „Nominace mě potěšila. Dobrovolnické činnosti se dnes věnuje málokdo a je proto důležité ji jakkoliv propagovat," říká.

Jaromír Lán inicioval založení Asociace protetických pacientů, která sdružuje protetické, handicapové a jinak zdravotně postižené a poskytuje jim hmotnou či finanční pomoc v této oblasti. Zároveň se je snaží zapojit zpátky do běžného života.

Pan Lán má s touto oblastí bohaté zkušenosti, sám kdysi přišel o levou nohu. Handicapované tak velmi dobře chápe. „Jelikož jsem dlouhodobým protetickým pacientem, mohu situaci posuzovat z obou stran. Jednak jako pacient a jednak  jako ten, který pro pacienty dlouhodobě dojednává co nejlepší podmínky."

A to se zatím vcelku dobře daří. Asociace sídlící v Hradci Králové pořádá přednášky a semináře či další akce, zároveň pro pacienty dojednává co nejlepší podmínky třeba u zdravotních pojišťoven.

„V budoucnu bych se chtěl samozřejmě této činnosti věnovat dál a rozvíjet naši asociaci. Dojednat třeba další výhody ze stran podnikatelů," vypráví o svých záměrech Jaromír Lán.

Je dobrovolníkem v podstatě na plný úvazek, přesto se nezištné pomoci věnuje rád a hlavně s plným nasazením. „Práce je pro mě hodně časově náročná, ale kvůli tomu, že jsem invalidní důchodce, tak si mohu dovolit věnovat jí hodně času," dodal.

Veronika Skřivanová