„Psích exkrementů je nyní opravdu hodně,“ přisvědčil Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové. Dodal však, že po instalaci odpadkových košů na psí exkrementy, k níž došlo před několika lety, se situace zlepšila. Řekl bych, že dříve bylo výkalů ve městě víc,“ řekl.

„Člověk aby se bál vyjít s dětmi ven. Tady na sídlišti jsou kupy úplně všude. Psy bych z toho nevinila, ti si po sobě neuklidí, čuňata jsou jejich pánové,“ prohlásila maminka dvou dětí Jana Dvořáková.

Městská policie přiznává, že ohlídat tento nešvar je problematické. „Když pejskař vidí hlídku, tak to po psovi uklidí vždy. Pokud ne, je to horší,“ řekla Eva Čížková z hradecké městské policie. Za znečišťování veřejného prostranství nepořádnému páníčkovi hrozí až tisícikorunová pokuta. Za loňský rok strážníci v Hradci odchytili a převezli do útulku 462 zvířat a zkontrolováno 2594 psů. „Bylo zjištěno 260 nedostatků týkajících se neodklizených exkrementů a 350 volně pobíhajících psů,“ sdělila.

Právě kontroly volně pobíhajícíh psů a odhalování případů na magistrátu nepřihlášených psů, z nichž majitelé neplatí poplatky, jsou častější. „Denně zkontrolujeme tak deset patnáct psů,“ doplnila Eva Čížková. „Minulý týden bylo zkontrolováno 109 pejsků. Dvakrát hlídky řešily pokousání psem a sedmkrát volné pobíhání psů,“ řekla.

Někteří majitelé psů bývají i agresivní, což poznal i Daniel Jeřábek z hradeckých technických služeb. Když vstoupila v platnost vyhláška města o voném pohybu psů, monitoroval situaci na Masarykově náměstí, kde pořizoval také fotodokumentaci. „Přišel člověk, který měl pocit, že to budu někde hlásit. Chtěl, abych fotku smazal, což jsem neučinil, a tak mě napadl,“ popsal.

Podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové je v Hradci Králové evidováno 7128 psů.