Velká sumčí máma

Rybářům se do sítí zapletl i dvoumetrový sumec, přesněji tedy sumčice. „Je to taková naše velká mamka. Držíme ji kvůli rozmnožování a také je zdravotní hlídkou. Loví nemocné ryby," říká Milan Zerzán,  ředitel městských lesů. Sumčici, která zatím nemá jméno,  rybáři vypustili zpět.

Počasí s ohledem na roční období vyšlo, a tak rybáři vyhlíželi veřejnost už od 8 hodin. Našli se však i tací, kteří si přivstali, nedbali časných ranních hodin, sedli na kolo nebo do svého vozu a přijeli rybáře při jejich zápolení povzbudit. Pro motoristy platila ten den výjimka. Autem mohli zajet až k hájovně U Dvou šraňků.

„Vstávali jsme v šest hodin ráno. Se sítěmi, které jsme si připravili už včera odpoledne, zápolíme od dnešní sedmé hodiny. Ryby sjely včera v devět hodin večer na podložku. Následně jsme pustili vodu z Olšiny, aby se pořádně propláchly a byly čisté. Dnes ráno jsme podložku zvedli a prodáváme jenom čisté ryby," popsal zahájení výlovu Lukáš Hýsek z organizačního týmu. Výskyt vydal během výlovu kapry vážící přes pět kilogramů.

„Prodáváme tak dlouho, dokud bude zájem lidí o ryby zájem. Mohou si u nás nechat rybu zabít, vykuchat nebo očistit od šupin. Pokud jim bude zima, mohou si dopřát čaj, grog, uzenou klobásu a hradeckého kapra," dodal Lukáš Hýsek. „Přijel jsem autem k hájovně a zbytek cesty došel pěšky. Pomohl jsem s přípravou výlovu a teď se dívám, jak se rybářům daří," řekl Ondřej Votroubek z Hradce Králové.

„Chtěli jsme stihnout výlov, ale bylo asi všechno připraveno natolik, že jsme neviděli rybáře pochodující se sítěmi, na což jsme se těšili," dodal Jiří Kadeřávek z hradeckých Malšovic.   (ež, hod)