„To je dost,  žes nás taky jednou vyvez, žes udělal něco pro rodinu…" tak tahle věta  ze slavného českého filmu Slavnosti sněženek se mohla vybavit každému, kdo v sobotu přijel na závody strojů zahradní techniky ve Výravě. Sice tam na vozíku nejezdila svérázná rodinka, ale traktůrků tam bylo dost.

Borci se svými stroji zdolávali jeden kilometr dlouhou trať, kde bylo připraveno několik nástrah – slalom mezi kužely, vodní příkop, brod s blátem, kruhový objezd a další. „No od bahna jsem docela dost," se smíchem si otíral čelo jeden ze závodníků Petr Hrubý. O tom, že závod je především o recesi, svědčil i fakt, že se na něj dostavil sám pan bývalý prezident Václav Klaus v obleku, s propiskami v kapsičce a gumovou tváří. „No ten bude vypadat, škoda těch polobotek," neslo se mezi diváky. A skutečně…po drobném karambolu, kdy z traktůrku ztratil vlaječky, dojel do pasu celý od bahna.  Cenu za zpestření si tedy nakonec zasloužil.

„Jelo asi 30 strojů. Soutěžilo se jednak s podomácku vyrobenými stroji a pak s terrami, pobavili jsme se, zašpinili a příští rok už pojedeme po třinácté," zhodnotil akci za pořadatele Jaroslav Hejcman.