V úvodu slavnostního večera, který protkala opera Prodaná nevěsta v podání souboru divadla, byl jmenován čestným občanem Hradce Králové lékař Jaromír Emr. „Jsem tak dojatý, že vám nic neřeknu. Nezlobte se,“ řekl Emr.

Hradeckou sportovní cenu dostal fotbalový trenér Ladislav Škorpil. Zastupitelé mu dali přednost před basketbalistkami TJ Sokol Hradec a Armádním sportovním oddílem Dukla.
„Sledujete odstrašující případ. Cenu vyhrál 63letý důchodce. Budu ještě dlouho pracovat, dokud nebudu zasloužilý. To bude tak za dvacet let. Ale ono je to dobře. Protože když je člověk zasloužilý, tak dál už není nic,“ sdělil Ladislav Škorpil.

Laureátem ocenění Hradecká múza se stal bývalý ředitel Knihovny města Hradec Králové Jan Pěta, který se zasloužil o získání ceny ministra kultury Knihovna roku 2007. Mezi nominovanými byli také vokální soubor Gentlemen Singers a ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Zdeněk Zahradník. „Jsem rád, že tahle cena poprvé za patnáct let směřuje do knihovnictví. Beru to jako cenu pro knihovnu a ne pro mě osobně,“ řekl Jan Pěta.

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci získala absolventka Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Helena Kaiserová. Za celoživotní úspěchy ve sportu zastupitelé odměnili oceněním Primus inter Pares téměř 81letého atleta Jiřího Soukupa.

Hlavní Cenu Dr. Františka Ulricha převzal z rukou primátora Otakara Divíška místopředseda Konfederace politických vězňů České republiky Zdeněk Kovařík.
„Je to vyjádření respektu pro politické vězně, ale i ocenění skautům, se kterými jsem pracoval,“ řekl muž, který byl v roce 1950 odsouzen na 11 let práce v uranových dolech.
„Ze skupiny devíti odsouzených už bohužel žijeme pouze tři. Tehdy nám bylo devatenáct let,“ vzpomínal Zdeněk Kovařík.