V krajském městě se najdou kavárny, které namísto kvantity stále preferují kvalitu. Dražší šálek kávy nutně neznamená jen fakt, že chce majitel podniku vydělat více peněz. Naopak cena může značit vyšší jakost kávy.

Chuť kávy je velice subjektivní, takže výsledky průzkumu, který udělal Hradecký deník po místních kavárnách, se mohou v závislosti na náročnosti zákazníků lišit. Redaktorům káva nejvíce chutnala v kavárně Lapassion v obchodním centru Atrium, v Salieri Café na pěší zóně či v restauraci Atlanta na Masarykově náměstí.

Méně kvalitní kávy z našeho trhu téměř vymizely, přesto je sortiment nadále dosti široký. „Značek kávy je opravdu hodně. Doufám, že kvalita kávových nápojů spíše poroste. Ale určitě budou podniky, které nebudou chtít prodejní cenu zvýšit a raději vezmou kávu o třídu horší a tím také klesá její kvalita,“ pokračuje uvedl Michal Kammel, majitel hradeckého podniku Sport Café.

Trend zvyšování cen by tak mohl opravdu mít dopad na kvalitu nápojů podávaných v kavárnách či restauracích. Problémem však je, že většina zákazníků rozdíl nezaznamená. Čeští spotřebitelé totiž na kvalitu kávy vysoké nároky nemají.

„Kvalita kávy v kavárnách je převážně velmi špatná, samozřejmě existují i podniky, kde její přípravě opravdu rozumí a dokážou ji zpracovat správně. Zákazníci nejsou bohužel vůbec nároční, a tak kavárníkům chybí pomyslný bič nad hlavou,“ dodává Petr Kupček, majitel hradecké prodejny s kávou a čokoládou Mlsoun.

Zákazníci mohou očekávat zvýšení cen

Za zdražením kávy je mnoho faktorů. Hlavním z nich je celková neúroda, cenu však ovlivnilo i zdražení ropy, a tudíž i samotné dopravy. S velkou pravděpodobností si tak do budoucna milovníci kávy za svůj oblíbený nápoj připlatí.

„Vyšší nákupní cenu jsme zatím naštěstí nezaznamenali, cenu sjednáváme na konci roku a platí následující rok. Je možné, že až budeme spolu s dodavatelem kávy sjednávat cenu na příští rok, tak bude chtít cenu vyšší, než je v letošním roce. Pokud by nákupní cena byla vyšší i my bychom určitě museli prodejní cenu kávy zvýšit,“ vyjádřil se Michal Kammel. Sjednání ceny na celý rok však ve všech podnicích nefunguje, a proto lze nárůst cen v některých z nich očekávat již v blízké době.

Káva převládá celoročně

O kávu je velký zájem opravdu po celý rok. Prodejci dnes nabízí obrovské množství forem, ve kterých oblíbený nápoj podávají. Dříve jste mohli v nápojovém lístku narazit pouze na tureckou kávu, espresso, capuccino nebo vídeňskou kávu. Dnes si objednáváme latte macchiato, mraženou kávu, frappé s různými příchutěmi a jiné produkty. Tím také odpadá celková závislost konzumace na počasí a každý zákazník si tak přijde „na své“.

„Podle mého si zákazníci za kávu raději připlatí. Není nad to přijít do kavárny nebo restaurace, objednat si presso s mlékem nebo svůj oblíbený kávový nápoj a přečíst si noviny nebo jenom tak pozorovat shon v restauraci nebo ve své kavárně. Taková atmosféra prostě nikdy doma není a přitom v dnešní době si už můžete udělat skoro stejnou kávu jako v kavárně,“ dodal Michal Kammel.

Netradiční způsoby přípravy kávy

DžezvaV - je nejčastěji měděná, uvnitř pocínovaná nádobka, někdy směrem nahoru zúžená a obvykle zdobená vypouklým tepáním. Využívá se především v Turecku a arabských zemích. Do džezvy se dá káva s kořením (skořice, vanilka a kardamom) a cukr v poměru zhruba 3 ku 1, zalije se studenou vodou a zamíchá. Postavením na tepelný zdroj káva poprvé vzkypí. Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstaví se asi na půl minuty a celý proces vzkypění se opakuje ještě dvakrát. Nápoj se podává bez mléka a se sklenicí vody.

Vacuum Pot - Přístroj připomíná laboratorní vybavení. Jedná se o kahan, baňku a horní nádobu. Voda ve spodní nádobě při postupném zahřívání přechází v páru a uniká směrem nahoru skrz trubici do horní nádoby. Voda, která má teplotu vždy nižší než 100 stupňů Celsia, se zde po dobu přibližně jedné minuty promíchává s jemně namletou kávou. Po odebrání zdroje tepla se pára začne měnit zpět na tekutinu. Ve spodní nádobě se vytvoří vakuum, které vsákne veškerou vodu přes filtr do spodní nádoby. Výsledkem je velice čistá káva bez náznaků kalu a nečistot.

AeroPress - je jednoduchý a levný přístroj pracující na principu tlaku, který uživatel vyvine na vodu s kávou, která se přes papírový filtr dostane do šálku.

ELIŠKA DOKULILOVÁ
JAN PRUŠKA