Bývalá učitelka výtvarné výchovy Marie Rumlarová přišla s nápadem oslovit bývalé žáky školy, kteří se uplatnili v uměleckém světě a požádat je o zapůjčení jejich děl. Pro Deník jednotlivé exponáty exponáty přiblížila:

„Na výstavě bude k vidění projekt lávky přes Labe u Aldisu od architekta Miroslava Prokopa, zajímavé letecké plány  Radka Paličky či fotografie Ladislava Fišera a Milana Michla. Prezentovat se bude i umělecký kovář Jan Doležal. Velké zastoupení mají malíři – Lucie Ernestová-Klimešová, Milada Harvilková, Charmeine McKinnon, své dřevořezby nabídl Jiří Bareš a Pavel Hubáček i se svými obrazy, ikony nabídla Štěpánka Čížková- Karlová. Martin Kos vystavuje porcelánové soupravy, Martina Jiroutová keramiku a nechybí sochy od akademické sochařky Martiny Hozové. Pohled do Naivního divadla umožnil jeho ředitel Stanislav Doubrava a do loutkového divadla Anna Kopecká – Nováková."

Výstava v knihovně trvá až do 7. června, kdy padesátileté oslavy školy vyvrcholí. Uskuteční se Den otevřených dveří, kdy bude budova školy otevřena od 10 do 16 hodin. V této době budou zájemce po škole  provádět sami žáci. V 11 a ve 14 hodin se uskuteční krátký kulturní program.

K zajímavostem oslav bude patřit možné setkání se studenty z celého světa, kteří budou od 2. do 7. června přímo 
v ZŠ SNP plnit zadání prestižního projektu Edison.

Každý účastník oslav bude mít možnost vyrobit si vlastní keramickou kachličku a dát ji do velké mozaiky. Tu organizátoři plánují odhalit ve 12.30 hodin, a stane se tak trvalou připomínkou bohaté historie této významné  školy.

Jaromír Fridrich