Ve čtvrtek ji převzala podatelna hradeckého magistrátu města. „Chceme, aby byl slyšet hlas lidí, kteří tam bydlí a nesouhlasí s tím, jak je to území řešeno. Znehodnotí nám to životní prostředí,“ řekl předseda petičního výboru Tomáš Doležal. Dodal, že obyvatelé se obávají především úbytku zeleně, zhoršení možnosti parkování a zvýšení hlukové zátěže.

Podle mluvčího magistrátu Václava Svobody se město peticí bude zabývat standardním způsobem. Podstoupí ji tedy odboru interního auditu a kontroly. Petice však podle něho nemá vliv na probíhající územní řízení. „Územní řízení je výkonem státní správy. Je to úřední akt, který běží bez ohledu na to, jestli existuje nějaká petice namířená k samosprávě,“ prohlásil. Otázkou podle něho je, zda petice vyjadřuje pouze odpor proti plánované výstavbě, což by město zřejmě vzalo na vědomí, nebo se petenti dožadují něčeho konkrétního. „Například změny územního plánu, což je požadavek, ke kterému by se orgány města mohly vyjádřit,“ doplnil Svoboda.

Ochotu jednat s obyvateli okolních domů vyjádřil projektant Jiří Slánský. „Pokud to půjde, rádi vyhovíme. Nechceme nikomu škodit,“ prohlásil.

Včerejší veřejné projednávání záměru výstavby obytného domu projektu Pilot 1 za Vilou Cristina na Moravském Předměstí bylo plné námitek. Obyvatelé okolních domů se například obávají úbytku zeleně, zhoršení možnosti parkování, zvýšení smogové zátěže i hluku. „Stanovisko krajské hygienické stanice, přestože je souhlasné, uvádí, že už v současné době zde dochází k překročení povolené normové hodnoty hladiny hluku o 10 až 15 decibelů. Chceme být informováni, o kolik se toto číslo zvýší ještě během stavby a po výstavbě zprůjezdněním komunikace Pod Zámečkem,“ stojí například v jedné z námitek.

Lidé rovněž chtějí, aby dětské hřiště, které se kvůli stavbě přesune, kapacitně respektovalo zvýšený nárůst počtu obyvatel lokality. Nelíbí se jim navíc jeho umístění v blízkosti komunikace a parkoviště.

Projektant Jiří Slánský včera prohlásil, že námitky obyvatel z okolí chtějí brát v potaz. „Nabízíme občanům diskusi z hlediska využití veřejného prostoru. Jsme připraveni v tomto směru jednat,“ řekl.

První nový dům, jehož stavbu chce investor zahájit ještě letos, bude pětipodlažní s ustupujícím šestým podlažím o celkové výšce 19,5 metru. Vznikne v něm 38 bytů různých kategorií a parkovací stání v přízemí.

Anketa mezi obyvateli z okolí uvažované výstavby: Jste pro další výstavbu na Moravském Předměstí?

Miloš Nosek, Mandysova ul.: Obecně proti samotné výstavbě nic nemám, ale mrzí mě, že nikdo není ochoten to pojmout jako celek. Bavíme se o dílčí části a postupně se budou schvalovat další, přitom to zhoršování situace nikdo nebere v potaz. Je třeba to řešit komplexně, a ne vytrhnout jednu stavbu a bavit se pouze o ní.

Radek Bruna, Mandysova ul.: Jsem proti chystané výstavbě v této lokalitě. Jsme ochotni dojít k nějakému kompromisu, ale tak masivní výstavbě nakloněn nejsem. Mám dvě děti a vadí mi, že budou přesunuty na dětské hřiště k parkovišti a k silnici. Je to otázka bezpečnosti a smogu. Zhorší se i úroveň bydlení.

Stanislav Kukrál, Mandysova ul.: Projednávaný projekt obytného domu stojí podle mě na vodě. Je tam plno nedostatků, které nejsou dořešeny. Proti zástavbě v této lokalitě nejsem, ale musí být úměrná tomu, co je možné. Situace v okolí našeho bydliště bude po chystané výstavbě neudržitelná.