„Ty seš holka, ty si vezmi tu lehčí," pokřikovaly na sebe děti v řadě na bowlingové koule v hradeckých Malšovicích.

Dvacet jedna žáků 2. D základní školy na hradecké třídě SNP tam vyrazilo na trochu netradiční předávání pololetního vysvědčení.

„Mám skvělou třídu, opravdu si děti nemohu vynachválit. Navíc mám oporu v rodičích, kteří takovéto mimoškolní aktivity svých ratolestí ochotně podporují," usmívala se třídní učitelka s dlouholetou praxí Petra Jelinková.

Předávání vysvědčení na bowlingové dráze si nenechali ujít ani někteří rodiče. „Vždycky rodiče zvu, aby o takové momenty svých dětí nepřicházeli. Sama jsem jako máma o ně ochuzena," dodala.

Kino, výlety nebo procházky venku
Na většině škol v Hradci se vysvědčení rozdává klasicky ve třídě a poté se děti běží pochlubit domů. Speciální program mívají totiž předem: „Žáci prvního stupně chodí s pracovními listy v přírodě, učí se například, jak správně třídit odpad. Starší zase řádí v IQ parku v Liberci," prozradila ředitelka ZŠ a MŠ Josefa Gočára Jitka Kičmerová. Jinde šly děti třeba do kina.

Loni dostaly děti vysvědčení v Tongu

Zrovna tento třídní kolektiv má přitom štěstí, že se z vysvědčení těší většinou právě mimo zdi školních budov. „Loni jsme vzali všechny čtyři třídy prvňáčků  naší školy do Rodinného zábavního parku Tongo v Hradci Králové. Snažíme se o nějaké to zpestření,"  prozradila Petra Jelinková.

Když děti úspěšně „dokoulely" a na řadu přišlo rozdávání vysvědčení, radost střídal nadšený jásot. „Ta vysvědčení se rozdávají úplně sama, všechna jsou krásná," nešetřila úsměvy třídní učitelka.

Michaela Zumrová