Po silnicích, které mnohdy připomínají spíše tankodrom, musejí nyní jezdit šoféři v krajské metropoli i jejím okolí. Řidiči aby se teď o „zdraví“ svých aut opravdu báli. Vždyť odpadlých disků a proražených pneumatik je podél cest a v příkopech vidět spousta.

Když už k nehodě dojde, nezbývá než se obrátit na pojišťovnu nebo majitele komunikace. Vymáhání náhrady škody ale může být zdlouhavé. „Záleží na tom, zda má řidič sjednané havarijní pojištění, nebo ne. Pokud jeho pojištění kryje riziko havárie, po nahlášení mu škodu se spoluúčastí pět až deset tisíc korun proplatíme. Vždy je ale lepší událost zadokumentovat,“ uvedl Marek Vích z Kooperativy. A dodal, že letos se na pojišťovnu kvůli poškození vozidla na špatné silnici obrátily už desítky lidí a další desítky případů očekává.

Pokud však řidič havarijní pojištění nemá, nezbývá, než se obrátit na majitele komunikace. V takovém případě však musí vlastník vozidla dokazovat, že k nehodě opravdu nedošlo jeho vinou.

Roli hraje to, jestli byl výtluk označený i zda motorista přizpůsobil svou jízdu stavu vozovky. „Záleží na řidiči, jak bude chtít svůj nárok dokládat. Vhodné je místo vyfotografovat, mít třeba svědeckou výpověď spolujezdce a pokud byli u případu také policisté, donést všechny podklady od nich,“ řekla vedoucí právního oddělení hradeckého magistrátu Klára Holubová.

Letos se na město jako majitele místních komunikací obrátili s žádostí o náhradu škody dva řidiči, loni byli tři.
Podklady pro řízení mu připravují technické služby, které se také o silnice v Hradci starají. „Máme za úkol označovat problematická místa a zároveň se snažíme předcházet tomu, aby k nehodám docházelo. Díky počasí spravujeme vozovky i nyní. Vítáme také, když nás někdo na výtluky upozorní,“ uvedl ředitel Technických služeb Hradce Králové Jiří Henzl.

S výmoly se setkávají řidiči také na silnicích II. a III. třídy, které vlastní kraj a zodpovídá za ně Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje. Ta také poškozeným řidičům proplácí škody.

„Za poslední dva měsíce dostala správa a údržba silnic čtrnáct žádostí. Z nich byly tři vyřízeny kladně a tři zamítnuty,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Hošna.

LENKA KAŠPAROVÁ