Interaktivní zpověď

V útrobách této interaktivní zpovědnice je kamera, která po otevření dveří začne snímat obraz i zvuk. V praxi tak může každý občan veřejně říci úplně cokoliv. Co ho trápí, štve, nebo naopak z čeho má radost a co se mu líbí.

Záznam „zpovědi" se pak přenáší na televizi ve výloze blízké senátorské kanceláře.

Názory i legrace

„Jsem zvědavý, kolik lidí přijde. Budu rád, když dostanu jakýkoliv vzkaz, ale stejně tak bych byl rád, kdyby Hradečáci a vlastně kdokoliv používal zpovědnici jako místo, kde je možné sdělit svůj názor nahlas a na cokoliv. Život však je také o legraci, takže když tam budou chodit děti a vyprávět o tom, co prožily na školním výletě, budeme také rádi," říkal v sobotu u otevření zpovědnice profesor Jaroslav Malý.

Zpovědnici už navštívilo osm lidí, z toho dvě děti, které si tam přišly hrát.

Podle jednoho z iniciátorů interaktivní zpovědnice Tomáše Carby chodí lidé Malému vyjadřovat podporu, často se ale vzkazy týkají také úplně něčeho jiného. „Ta myšlenka je taková, že vzkazy se vůbec nemusí týkat politiky. Je to svým způsobem hlavně legrace," podotýká.

Funguje i o víkendu

„Vylít si srdíčko" můžete přijít každý všední den od 9.30 do 12 hodin a od jedné do šesti večer. Ani o víkendu ale nemusíte mlčet, to je budka v provozu od 11 do 15 hodin.   (pi)