Bohužel si řada lidí myslí, že je to směrem od lesníků jen přehnaná péče, v tomto smyslu napsané maily plní schránky vedení městských lesů. Přitom stromy stále hrozí zřícením.

Do lesa míří i rodiče s malými dětmi

„Do lesů i nadále přicházejí lidé. Často vídáme v lesích rodiče s malými dětmi v kočárcích či na kolech, což je opravdu hodně nebezpečné. Čím více budou lidé zákaz respektovat, tím dříve se budou moci zpět do lesů vrátit," uvedl ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Několikaminutová bouře začátkem července napáchala skutečně obrovské škody, vedení lesů  dokonce jejich odhad muselo ještě navýšit. Zničeno bylo přibližně  50 tisíc metrů krychlových dřeva. To představuje objem plánovaných těžeb na více než dva roky. Původní odhady kalamity hovořily o 30 tisících metrech krychlových zničeného dřeva a škodě ve výši 15 milionů korun. Uvedla to Magdaléna Vlčková.

Lesníci na odstranění kalamity nasadili místo pěti již deset těžebních strojů, takzvaných harvestorů, a stále počítají s tím, že polomy zlikvidují do tří měsíců. „Podobná kalamita z 80. let se tehdy řešila dva roky," uvedla Magdalena Vlčková.

Nejvíce zničený je pás lesů od Hoděšovic do Svinar. Jedno z nejrizikovějších míst je kolem rybníku Výskyt, kam byly zvyklé chodit rodiny s dětmi za pohádkovou stezkou, kterou padající stromy hodně poničily.