„V současné chvíli se projekty intenzivně připravují, přičemž zhotovitel vzejde z výběrového řízení," uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

V každé z těchto školek by měly vzniknout dvě třídy, tedy 56 míst. Výstavba obou budov by měla přijít zhruba na dvacet milionů korun.

Pokud nenastanou komplikace, tak by obě mateřské školy měly být otevřeny do konce letošního roku. „Výstavbou modulových škol získáme další místa pro děti, které se od září nepodařilo umístit. U MŠ Pohádka nová montovaná stavba vyroste v blízkosti dětského hřiště a u MŠ Úprkova bude v areálu školy," řekla Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže na Magistrátu města Hradec Králové.

Dodala, že z demografického vývoje je zřejmé, že počet dětí přicházejících do MŠ se bude postupně pozvolna snižovat. „Až nastane situace, kdy v mateřských školách bude nadbytek volných míst, jsem přesvědčena, že budovy rády využijí základní školy, které uvítají větší prostory pro školní družiny," upřesnila Alena Synková.

Nové školky se dočkají také obyvatele v Podzámčí, kde začala výstavba mateřské školy, která ale nebude modulová. Otevře se příští rok.

„V těchto místech evidujeme velkou poptávku po umístění dětí k předškolnímu vzdělávání. Mateřská škola bude čtyřtřídní a své místo by v ní měla najít stovka dětí," vysvětlila Anna Maclová, náměstkyně primátora.