Co se povedlo a co čeká na své řešení? Deník, který denně sleduje dění na radnicích, nyní nabízí shrnutí toho nejvýraznějšího, co se v šesti největších městech okresu od voleb událo. Dnes se podíváme do Chlumce nad Cidlinou, v příštím díle představíme Nový Bydžov.

Ale zpět do města na soutoku Cidliny s Bystřicí. Loni před volbami se Hradecký deník ptal všech kandidátů na starostu, jak by zatočili s nezaměstnaností. Druhá otázka směřovala na opatření proti velké vodě.

Brání jim pár lidí

S vysokou nezaměstnaností se město potýká už léta. Snaží se ale nalákat nové investory a využít polohy města nedaleko dálnice Praha – Hradec Králové. Ne vždy ale mají pro kroky radnice všichni pochopení.

„Už třetím rokem máme problém s několika lidmi, kteří blokují výstavbu velkokapacitních skladů ovocnářské firmy, která by zaměstnala až dvě stě lidí. Absolvujeme už x-té kolo odvolání, je to nepříjemné. Udivuje mne, že pár lidí může legálně blokovat investici za 250 milionů korun. Velmi mě situace mrzí. Nezaměstnaní se pořád ptají, kdy už to bude," svěřil se Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou.

Chlumecká opozice proti vedení města nemá větších výhrad. „Nezaměstnanost je spíše regionální a celostátní problém. V rámci možností radnice dělá, co může. Pomáhá nám sousední Nový Bydžov, kde vznikla průmyslová zóna. U nás byl určitý příslib, ale zatím se nic neděje," potvrdil zastupitel Jiří Krenčík.

Chtějí zastavit vodu

Velkým problémem, ze kterého mají místní obyvatelé i politici velkou hlavu jsou povodně. Velká padesátiletá voda se Chlumcem přehnala naposledy v červnu 2013. Rozvodnila se zde Cidlina i Bystřice. Řeky zalily například městské koupaliště připravené na sezonu. V přípravách proti velké vodě za rok ale město udělalo pokrok.

„Do konce října budeme mít připravenou dokumentaci protipovodňových opatření. Chystáme se začít vykupovat pozemky. Modlíme se, aby se neobjevil spekulant, který by z radnice tahal peníze. Chceme nabídnout slušné peníze, ale vydírat se nenecháme. Celé to bude stát 280 milionů korun, doufáme, že část na svá bedra vezme Povodí Labe. Jednáme taky o evropských dotacích. Pokud peníze nedostaneme teď, tak už nikdy," zakončil starosta Uchytil.

Podle Jiřího Krenčíka město v protipovodňové otázce pracuje dobře. „Jde o dlouhodobější záležitost, ale na zastupitelstvu se tato věc řeší. Celkově radnice dělá, co může. Všem se nezavděčíte," dodal Krenčík.

Koho máme na radnici:

Rozdělení křesel v chlumeckém zastupitelstvu po posledních komunálních volbách v říjnu loňské roku:

Koalice:
KDU – ČSL 7 mandátů
Volba pro město 4 mandáty
ODS 3 mandáty
Nestraníci 2 mandáty

Opozice:
ČSSD 2 mandátů
Nezávislí s podporou TOP09 2 mandáty
KSČM 1 mandát

V zastupitelstvu města Chlumec nad Cidlinou zasedá celkem 21 zastupitelů.
Radniční koalice disponuje většinou 16 hlasů, opozice má 5 mandátů.

Vedení radnice
Miroslav Uchytil (KDU – ČSL) 
starosta města
Arnošt Vítek (KDU – ČSL) 
Místostarosta

Radní
Vladan Kárník (Nezávislí)
Jaroslav Krenčík (KDU – ČSL)
Ivo Kučera (Nestraníci )
Miroslav Louda (ODS)
Luboš Suchánek (Volba pro město)

Ostatní zastupitelé
Irena Bereščáková (KDU – ČSL)
Jana Bernartová (KDU – ČSL)
Jitka Koulová (KDU – ČSL)
Ladislav Vacek (KDU – ČSL)
Martin Firbacher (Volba pro město)
Lubomír Tuček (Volba pro město)
Tomáš Vlasák (Volba pro město)
Vladimír Novák (ODS)
Marcela Zahálková (ODS)
Josef Komárek (Nestraníci)
Jiří Krenčík (ČSSD)
Josef Rydval (ČSSD)
Petr Kycelt (Nezávislí)
Jaroslav Špičák (KSČM)

Kteří komunální politici dostali 
v posledních komunálních volbách nejvíc hlasu?
Miroslav Uchytil – 1 205 hlasů
Jaroslav Krenčík – 921 hlasů
Luboš Suchánek – 913 hlasů

Šest dní, šest měst. Inventura radnic 
po roce pokračuje pozítří v Novém Bydžově

Deník nezapomene na žádné město na Hradecku. Už pozítří se podíváme do Nového Bydžova. V úterý 28. září se vydáme do Nechanic, další čtvrtek 1. října nás čekají Smiřice. V poslední týdnu, kdy se seriálu budeme věnovat, rozebereme v úterý 6. října Třebechovice pod Orebem a na závěr ve čtvrtek 8. října krajský Hradec Králové.