„Z klece nám utekli dva tygři a lev.“ Takové hlášení přijal v pondělí krátce po desáté hodině dopoledne policejní operační důstojník od majitele Bioparku Štít u Chlumce nad Cidlinou Antonína Hnízdila. V tu chvíli se rozjela policejní akce, kdy do malé obce zamířilo osm policejních složek včetně zásahové jednotky a vrtulníku. Policisté za pár minut obec uzavřeli a čekali na příjezd veterinářů, kteří měli zvířata, jež se naštěstí pohybovala jen v okolí klece, uspat.

„Pro mě samotného to byl šok. Ještě večer jsme klec kontrolovali a vše bylo v pořádku,“ nechal se slyšet Antonín Hnízdil, jehož zpráva o uprchlých zvířatech zastihla o několik kilometrů dál v Přelouči. „Najednou mi volá naše ošetřovatelka, že je klec otevřená a zvířata venku,“ dodal majitel Bioparku s tím, že se hned otočil a vyrazil k domovu, kdy ještě cestou zalarmoval policii. „Když jsem se vrátil, tak jsem ani nezastavoval a autem jsem prorazil ohradu u koní. Ty naštěstí zvířata nenapadla. Pak jsem autem lva a tygry zahnal do kouta a čekal na příjezd policie a veterináře,“ dodal majitel.

V Bioparku ve Štítu na Hradecku se narodila čtyřčata lva jihoafrického. Páru lvů narozených v roce 2014 Maxovi a Kikině se narodily dvě holky a dva kluci.
OBRAZEM: Lví čtyřka v košíku

Podle Antonína Hnízdila se jednalo o lva pustinného a dva tygry sibiřské. Trojice zvířat čekala v kleci na převoz do nového výběhu kousek od tureckého Istanbulu. „Tady jsme je měli asi tři měsíce, kdy jsme je získali z jednoho berlínského cirkusu jako vysloužilá zvířata. A nebýt byrokracie, tak už jsou dávno za hranicemi,“ dodal majitel Bioparku a poděkoval všem policistům a veterinářům, kteří se na zásahu podíleli. Někteří z nich byli do akce přivoláni i z dovolené.

Povolávák z dovolené i od rodící krávy

„Tak takovouhle adrenalinovou dovolenou člověk nevymyslí,“ uvedl vedoucí policejního oddělení v Chlumci nad Cidlinou Petr Kalous, kterého zpráva zastihla právě na začátku dovolené a popsal samotný zásah v útrobách Bioparku. „Jakmile přijeli veterináři, tak to šlo ráz na ráz. Každý z nich se v autě přiblížil ke zvířeti a v jedné vteřině vypálili z uspávacích pistolí. A naštěstí se trefili,“ uvedl policista s tím, že na místo jel s obavou o holý život.

„Ale naštěstí proběhlo vše, jak mělo. Kdyby se veterináři netrefili, byli jsme připraveni zvířata zastřelit,“ uvedl Petr Kalous.

Trojice zkušených veterinářů, kteří se do Klamoše sjeli ze tří stran republiky, však mířila přesně. „Mě tato zpráva zastihla u porodu krávy. A děkuji dopravním policistům, že mě sem pod majáky doprovodili,“ nechal se slyšet Dušan Usvald z Mělníku. Po ruce mu byli další dva zkušení veterináři - Lukáš Pavlačík ze Dvora Králové nad Labem a Michal Novák z Hradce Králové. „Samotný zásah byl velmi rychlý a měl hladký průběh. Během čtvrt hodiny po zásahu uspávací látkou zvířata usnula. Nejrychleji látka působila na tygry Aragorna a Sahiba, jako poslední usnul lev Simba,“ uvedl veterinář Lukáš Pavlačík s tím, že poté, co zvířata usnula, přenesli je veterináři zpět do klece a dali jim „probírací“ injekci. Ještě předtím, než přišla zvířata k sobě, vzal si klec do „parády“ policejní technik. „Podle něj nebylo možné, aby se zvířata ven dostala sama. Buďto musela z cirkusu umět kouzlit, nebo šlo o sabotáž,“ dodal majitel Bioparku, který teď bude bedlivě sledovat, jak se policisté z celou kauzou popasují.

Kouřící návštěvnice nebezpečí neodradilo

Podle místních bylo štěstí v neštěstí, že se šelmám podařilo z klece dostat v pondělí, kdy má park zavřeno. „Kdyby to bylo v jiný den, tak to mohlo skončit špatně. Ale špatné je i to, že tu taková zvířata máme. Je jen otázkou času, kdy se stane ještě něco horšího,“ uvedl jeden z obyvatelů domů nedaleko samotného parku. A hůř skutečně být mohlo. „Když jsem přijel, stály na nedalekém parkovišti dvě pokuřující dámy. Když jsem jim řekl ať urychleně nasednou do auta a odjedou, že nám utekl lev a tygři, řekly, že nikam nespěchají a jenom dokouří cigaretu,“ uvedl majitel Bioparku.

Radost ze spojky nebudou mít asi ani obyvatelé domu, který stojí hned vedle plánované trasy. Dál za domem je písník Borovinka.
Jižní spojka protne oázu klidu a zeleně