Tamní organizace čeká stěhování

Aktuálně v bývalém „Hlucháku" sídlí například Zdravotnický holding kraje, Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením nebo krajská pedagogicko-psychologická poradna. Tyhle všechny ale čeká brzké stěhování, od příštího roku se tam totiž usídlí Evropský dům.

Co takový dům Hradečanům přinese?  „Bude vstupní branou pro žadatele a příjemce fondů EU, média a širokou veřejnost v období let 2014-2020," vysvětlil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Kam půjdou?
Do nažloutlé historické budovy na Pospíšilově třídě míří kroky mnoha Hradečanů. Sídlí tam totiž hned několik vyhledávaných organizací. Kam se tedy po Novém roce všechny přestěhují?
Zatím je jasné, že Zdravotnický holding kraje se přesune jen o kousek dál, na třídu Československé armády.
Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením potom nově najdete v Věkoších a Poradnu potom v budově Na Okrouhlíku.

Nová okna 
i parkovací místa

Než se ale krajská metropole bude moci Evropským domem pyšnit, musí nejprve budova „Hlucháku" projít částečnou rekonstrukcí.

Je totiž třeba kompletně vyměnit okna, opravit vodovodní rozvody a sociální zařízení, vybudovat nová parkovací místa a celkově vzezření budovy uzpůsobit jednotnému vzhledu Evropských domů. Zkrátka rekonstrukce za desítky milionů, platit má podle všeho kraj.

Náklady na údržbu Evropského domu přitom také nebudou zanedbatelné. Každoroční účet za energie, opravy a úklid by měl činit něco kolem třech milionů korun.

Jelikož ale vznikne Evropský dům v Hradci na popud Ministerstva pro místní rozvoj, bude se podle slov hejtmana samo ministerstvo na chodu podílet: „Ministerstvo bude kraji platit nájemné, které by za rok 2015 činilo cca 10,5 milionu korun, v dalších letech 13,5 milionu korun ročně, a to až do roku 2020," upřesňuje hejtman Franc.

Michaela Zumrová